Containers in plaats van virtuele machines: Docker maakt het leven iets makkelijker voor systeembeheerders en ontwikkelaars. Wij leggen je uit hoe ook jouw server profiteert van de software.
Een blauwe walvis zwemt met containers op de rug. Dat is het logo van Docker, je hebt het misschien wel eens gezien. Achter dit logo schuilt een open-source softwareplatform voor ontwikkelaars en systeembeheerders. En dankzij die technologie kunnen toepassingen snel en eenvoudig worden uitgewisseld over de grenzen van een systeem.
Docker verpakt de softwarecode in een zogenaamde container, inclusief de benodigde afhankelijkheden zoals runtimes, systeemtools, systeembibliotheken en instellingen. In tegenstelling tot een virtuele machine (VM) hoeven deze containers geen compleet besturingssysteem te bevatten. Ze zijn gebaseerd op het host-besturingssysteem en kunnen overal worden uitgevoerd met slechts een paar klikken en zonder aanpassingsproblemen – net zo eenvoudig als een smartphone-app.
De voordelen van Docker
In het verleden moesten admins vaak meerdere virtuele machines draaien, bijvoorbeeld om de webserver los te koppelen van de databaseserver. Dit belast de systeembronnen, kost CPU, geheugen en opslagruimte. Een virtuele machine inclusief het besturingssysteem is namelijk al snel enkele gigabytes groot. Maar als je Docker gebruikt, worden de dingen een stuk makkelijker. Je start dan je applicaties in containers, ofwel in virtuele omgevingen die op elkaar zijn gestapeld en met elkaar communiceren. Voorbeelden zijn een Apache-server of een MySQL-database.
Zulke containers bevatten alleen de componenten van het besturingssysteem die echt nodig zijn om het programma uit te voeren. Containers hebben dus maar een fractie van de systeemresources nodig. Als beheerder bespaar je daarmee capaciteit en geld. En omdat de containers zo licht zijn, kun je de workload dynamischer beheren.
Ook ontwikkelaars besparen tijd en moeite met Docker. Daar profiteer je als beheerder ook weer van. De methode is namelijk zo populair geworden, dat Docker een breed scala aan populaire serversoftware aanbiedt.
Houd de veiligheid in de gaten
Virtuele machines hebben een enorm voordeel: ze maken het mogelijk om de virtuele omgeving te scheiden van het host-besturingssysteem en andere VM’s. De technologie biedt daardoor een hoog veiligheidsniveau, wat je bijvoorbeeld merkt als software met een virus wordt geïnfecteerd.
Maar hoe zit dat met containers? Sommige experts klagen dat deze technologie minder bescherming biedt, omdat applicaties op een wat eenvoudigere manier gescheiden zijn van andere containers en de host. Daarom raden we je aan om je vooraf goed te informeren over hoe je Docker veilig kunt gebruiken.
Docker op je STRATO server
Admins kunnen Docker bij STRATO op dit moment gebruiken op dedicated Linux servers en virtual Windows servers. Op een VPS Linux zijn alleen bepaalde besturingssystemen ‘Docker-ready’. Dit overzicht laat je precies zien welke. En hoe zit het met Plesk? Gebruikers die Plesk op hun Docker-ready server geïnstalleerd hebben, kunnen Docker gebruik vanaf Plesk-versie Onyx.
In onze uitvoerige Docker-tutorial lees je hoe je Docker installeert op de Linuxdistributie Ubuntu en laten we alle belangrijke verschillen tussen Docker en de klassieke hardware-virtualisatie nog eens uitgebreid aan bod komen.
Wil je met Docker aan de slag? Voor alle andere platformen vind je hier de nodige instructies om de Docker engine op je server te installeren. Vervolgens is het de moeite waard om de Docker hub te bekijken. Daar vind je duizenden containerimages van gecertificeerde ontwikkelaars die je direct kunt testen. Veel plezier!
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.