De community-ondersteuning van PHP 8.0 is in november 2023 gestopt. Om ervoor te zorgen dat je deze versie tóch kunt blijven gebruiken, bieden wij je de service PHP Extended Support aan. Maar wat houdt deze dienst in? In dit blog lees je het.
PHP Extended Support: alle informatie op een rij
Eerder schreven we er op ons blog al over. PHP Extended Support is een handige dienst in ons portfolio. Heb je het gemist? In dit artikel lees je wat deze dienst precies inhoudt.
Belangrijk om te weten: het bovengenoemde artikel gaat weliswaar over de oudere PHP-versies, maar het is inhoudelijk nog steeds up-to-date.
Belangrijk vanaf februari 2024
De PHP-community faseert de technische ondersteuning voor verouderde PHP-versies stap voor stap uit. Dit betekent bijvoorbeeld dat veiligheidsupdates niet langer automatisch worden geïnstalleerd, en dat de infrastructuur na verloop van tijd niet meer voldoet aan de huidige normen. Voor een soepel en veilig functionerend contentmanagementsysteem zijn deze zaken echter noodzakelijk.
Daarom is onze PHP Extended Support zo waardevol. Wij zorgen ervoor dat jij je website veilig kunt blijven gebruiken en ondersteunen je hiertoe met een onderhoudsservice voor verouderde PHP-versies. Belangrijk: wij bieden je geen nieuwe functies. Wij zorgen er alleen voor dat de oude PHP-versie veilig en goed blijft werken. Je bepaalt zelf of je upgradet naar een nieuwe versie of dat je een oude versie blijft gebruiken.
Betaalde ondersteuning van PHP 8.0
Gebruik je momenteel PHP 8.0? Dan biedt de PHP-community sinds november 2023 geen ondersteuning meer. STRATO biedt je de dienst PHP Extended Support in eerste instantie gratis aan. We willen namelijk dat je genoeg tijd hebt om over te stappen naar een nieuwere PHP-versie.
Wil je ook hierna van PHP Extended Support gebruik blijven maken? Dan worden er kosten in rekening gebracht. Uit veiligheidsoverwegingen raden wij je echter aan om tóch te upgraden naar een actuelere versie. De meest actuele versie is PHP 8.3, maar de community support voor PHP 8.2 loopt nog t/m 25 november 2025. Vanaf wanneer je voor de PHP Extended Support moet betalen, kun je terugvinden in de klantenlogin.
De timeline van de community-support
In onze grafiek zie je een overzicht van de PHP-versies die nu en in de toekomst worden ondersteund. In de regel houdt de community een versie gedurende drie jaar bij. Community-ondersteuning voor PHP 8.1 eindigt in november 2024 en voor PHP 8.2 in november 2025.
STRATO PHP Extended Support biedt je support wanneer PHP-versies verlopen. Je kunt daardoor veilig oudere versies blijven gebruiken.
Wil je PHP Extended Support activeren? Dat kan snel en gemakkelijk in de STRATO klantenlogin.
Dick zei op
Krijg na inlog de melding dat ik naar PHP versie 8.1 moet.
Dit ondanks het feit dat ik dit gisteren al heb omgezet.
Zie dit ook in het scherm van de versies staan.
Snap er niets meer van.
Jorrit van der Heide zei op
Hallo Dick,
Dank voor je reactie. Ik zie inderdaad in ons systeem staan dat al jouw websites op PHP 8.1 draaien, dus de overstap naar de nieuwere versie was succesvol. Ik kan helaas niet uitsluiten dat er iets mis is met het bericht dat je in de klantenlogin ontvangt. Bedankt in ieder geval voor de melding, hopelijk komen we snel de oorzaak op het spoor.
Hartelijke groet,
Jorrit
Alfred zei op
Hi
Upgrade naar 8.0 geeft zelfs bij aanmelden naar admin pagina al een fout:
TypeError thrown – count(): argument #1 ($value) must be of type Countable|array, null given
Dus kan het niet traceren naar een specifieke plugin die niet meer werkt
stichtingparki.com
Jorrit van der Heide zei op
Beste Alfred,
Bedankt voor je vraag. Het gaat hier om een fout in de PHP-code van je website. Deze fout is programmeurs ook opgevallen en zij adviseren de volgende oplossing:
You must define variable with array() before using it. or
if (is_countable($aa) && count($aa) > 0) :
Bron: https://stackoverflow.com/questions/66671269/fatal-error-uncaught-typeerror-count-argument-1-var-must-be-of-type-cou
Om de wijziging in de PHP-code uit te voeren, moet je eerst weten waar je moet zijn. Dit doe je door de debugging-mode van WordPress te activeren.
Dit gaat via het bestand config.php die je op je webspace in je WordPress installatie vindt. Je benadert je webspace in de klantenlogin via Databases en webspace → Webspace beheren.
In dit bestand vind je de regel:
define( 'WP_DEBUG', false );
Om de debug-modus te activeren verander je de waarde false in true:
define( 'WP_DEBUG', true );
Nu zie je als het goed is de foutmeldingen in de frontend. Misschien wil je dat echter liever niet. Dat kan ook:
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
De foutmeldingen worden dan in een log-bestand opgeslagen dat je kunt downloaden en in alle rust kunt analyseren. Gewoonlijk vind je dit bestand in de map wp-content op je webspace. Het bestand heet debug.log.
Omdat de foutmeldingen echter nog in het frontend worden weergegeven, kun je de volgende code gebruiken:
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
Ben je klaar met debuggen, zet je de debug-modus weer uit:
define( ‘WP_DEBUG’, false );
Ik hoop dat je op deze manier de foutmelding kunt traceren en verhelpen.
Hartelijke groet,
Jorrit