De nieuwe WordPress versie introduceert wat bekend staat als full site editing. Hiermee kun je jouw complete website door middel van blokken inrichten.
De belangrijkste innovatie in WordPress 5.9 is de introductie van de Site Editor. Die werkt op dezelfde manier als de blokeditor – met het verschil dat je er niet de inhoud maar de lay-out van je website mee kunt aanpassen. De eerste grote release van het jaar heeft ook een nieuw standaardthema aan boord.
Nieuwe blokken voor full site editing
In de Site Editor zijn een aantal nieuwe blokken beschikbaar. Deze vind je in de Site Editor onder Thema:
- Navigatie
- Template onderdeel
- Header
- Footer
- Berichtauteur
- Volgend bericht
- Vorige bericht
- Bericht reacties
- Term beschrijving
- Archieftitel
Interessant is het navigatieblok. In een thema dat full site editing ondersteunt maak je geen menu’s meer via Weergave → Menu’s, maar met het navigatieblok. Dit sleep je simpelweg naar de gewenste plek:
Stijlen in de Site Editor
Stijlen hebben invloed op het algehele website-ontwerp. Om een stijl te bewerken, klik je op het stijlicoon in de rechterbovenhoek en kies je Typografie, Kleuren of Lay-out. In de typografie-instellingen selecteer je vervolgens de blokken die je wilt aanpassen.
Nieuw standaardthema Twenty Twenty-Two
Uiterlijk verschilt het nieuwe thema weinig van zijn voorgangers: licht, minimalistisch, grote afbeeldingen. Wat nog belangrijker is, het ondersteunt de nieuwe Site Editor, geeft je dus nog meer flexibiliteit. Zo kun je met Twenty Twenty-Two alle nieuwe features van WordPress 5.9 gebruiken. Er zijn talloze templates die je – net als de nieuwe blokken – in de blokeditor kunt gebruiken:
Optimalisaties in de blokeditor
Andere kleine innovaties betreffen de blokeditor. Je kunt nu bijvoorbeeld de volgorde van de blokken in de lijstweergave aan de linkerkant wijzigen door middel van drag & drop. Daarnaast is het header-blok herzien: het koptekstmenu klapt verticaal uit en je kunt vanaf nu de marges specificeren.
Full site editing met WordPress
WordPress 5.9 heeft de grote stap gezet naar full site editing. Customizer, widgets, menu-opties en andere themafuncties buiten de editor kunnen daarmee in de toekomst overbodig worden. Hun functies worden overgenomen door blokken.
Maar zo ver is het nog niet. De Site Editor staat nog in de kinderschoenen (momenteel in bèta-status) en wordt tot nu toe door slechts enkele thema’s ondersteund. Maar één ding is al duidelijk: met de Site Editor kun je websites veel flexibeler dan voorheen vormgeven – en zonder ooit naar de code te hoeven kijken.
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.