Wil je dat de pagina’s in WordPress een teaserfunctie krijgen? Of een RSS-feed? Of misschien wil je de subpagina’s handig sorteren? Wij vertellen je hoe!
Er zijn twee soorten content die al vele jaren deel uitmaken van WordPress: posts (berichten) en pages (pagina’s). Die pagina’s kwamen begin 2005 voor het eerst beschikbaar in WordPress 1.5. Vanaf dat moment kon je naast blogs ook klassieke websites bouwen met WordPress.
Pagina’s vs. berichten: chronologie, hiërarchie en RSS
Pagina’s verschillen in meerdere opzichten van de berichten. Zo staat de chronologische sortering van de pagina’s niet voorop. Daarom verschijnt er geen datum in het adres van de pagina’s. Zelfs niet als je dit expliciet hebt ingeschakeld in de permalink-structuur.
In tegenstelling tot blogartikelen kun je de pagina’s hiërarchisch rangschikken. Dit is belangrijk voor websites waar onderwerpen op verschillende niveaus gesorteerd worden.
Dat betekent wél dat de pagina’s niet in de RSS-feed verschijnen. Oorspronkelijk waren pagina’s namelijk bedoeld voor statische inhoud zonder nieuwsfuncties. Het heeft immers weinig zin om pagina’s als contact, colofon of ‘Hoe bereik je ons’ in een RSS newsfeed op te nemen.
Maar dat kan je soms het gevoel geven dat WordPress de paginafunctionaliteit een beetje verwaarloost. Als je naar de volgende afbeelding kijkt, zie je dat de pagina’s vrij ver naar beneden gesorteerd zijn:
Eerst komt het dashboard, dan komen de berichten, daaronder de mediabibliotheek en pas dan de pagina’s. Dit is even wennen, vooral als je website alleen uit pagina’s bestaat en je de blogfunctie helemaal niet gebruikt.
Het lijkt erop alsof er al jaren niets is toegevoegd aan de paginafunctionaliteit en het beheergemak. Als je website een handvol statische pagina’s heeft, is alles nog te doen. Maar zodra je met vele tientallen pagina’s werkt, die ook nog genesteld zijn, is het prettig als je de pagina’s gemakkelijker kunt sorteren.
Pagina’s handig sorteren
Gelukkig zijn er plug-ins die je in zulke gevallen kunnen helpen. Een voorbeeld van zo’n plug-in is Nested Pages. Je kunt er je pagina’s en subpagina’s gemakkelijk mee sorteren of onder elkaar zetten, door ze met de muis te verslepen. Bovendien kun je de pagina’s met één klik klonen, een subpagina invoegen, een nieuwe pagina ervoor of erna invoegen én de pagina naar het begin of einde verplaatsen. Zulke hiërarchisch geordende pagina’s zijn erg overzichtelijk.
Samenvattingen voor pagina’s
In sommige thema’s zijn samenvattingen voor alle pagina’s al geïntegreerd. Andere thema’s hebben deze functie niet. De samenvatting is een vak waarin je de zogenaamde teaser kunt invoeren. Die beschrijft de inhoud van de pagina kort en moedigt aan om verder te lezen:
Wil je samenvattingen gebruiken, maar heeft jouw thema die functie niet? Zet dan eenvoudig de volgende code in de functions.php van het actieve thema:
add_post_type_support( 'page', 'excerpt');
Vervolgens zet je de teaser als volgt op de gewenste plek in het thema:
<p <strong>class</strong>="teaser"><?php the_excerpt(); ?></p>
Teasers zijn bijzonder nuttig in verschillende archiefweergaven. Daarin wil je zoveel mogelijk items laten weergeven. Het is dan handig om met bericht- of paginasamenvattingen te werken, in plaats van met de volledige inhoud.
Samenvatting voor een RSS-feed
Zoals eerder aangegeven, verschijnt de inhoud van pagina’s niet in de RSS-newsfeed. Wil je deze inhoud toch in de RSS-feed weergeven? Dan is daar ook een oplossing voor.
Met de basisversie van RSS Includes Pages kun je ook pagina’s in de feed laten verschijnen. Met de Pro-versie kun je bovendien berichten uit de feed verwijderen, pagina’s aan de hand van hun ID uit de feed verwijderen of alleen geselecteerde pagina’s laten weergeven.
Dat is bijvoorbeeld handig als je met WordPress pagina’s een verklarende woordenlijst of een FAQ wilt implementeren en de nieuwe artikelen daarvan in de newsfeed wilt laten verschijnen.
Welke functies zou jij nog meer voor de pagina’s willen zien? En wat heb je al achteraf aan je pagina’s in WordPress toegevoegd?
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.