Heb je een domein of subdomein bij STRATO geregistreerd? Dan kun je zelf bepalen welke nameserver verantwoordelijk is voor dit domein of subdomein. Dat doe je door het Nameserver Resource Record (NS-Record) te bewerken. We laten je in het kort zien wat dit precies inhoudt en waarop je moet letten.
Wat is een nameserver?
Het internet werkt via het Domain Name System (DNS). Simpel gezegd zorgt dit systeem er onder andere voor dat jouw website correct wordt gevonden, door je domeinnaam te koppelen aan een bepaald IP-adres. Voor deze koppeling zorgt de nameserver. Je computer checkt dus bij de nameserver naar welk adres hij moet surfen. In de klantenlogin staan standaard de STRATO nameservers ingesteld.
Waarom zou ik de nameservers van mijn domein willen aanpassen?
Het kan handig zijn om in plaats van de standaard ingestelde STRATO nameservers andere nameservers te gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld bij ons een domein besteld, maar je wilt de hosting nog via een andere provider laten lopen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een website via WordPress.com of andere aanbieders hebt.
Moet ik nog ergens op letten?
Wijzig je de nameservers van je domein, dan ligt de technische ondersteuning van het domein niet meer bij STRATO. Een logisch gevolg hiervan is dat je website en mailadres bij STRATO dan niet meer werken. Diensten zoals e-mail of websitehosting dien je te beheren via de partij waarvan je de nameservers hebt ingesteld. Het is af te raden zomaar andere nameservers in te voeren. Wanneer je je domein koppelt aan een externe dienst of webhoster, volg dan altijd stap-voor-stap de instructies van deze aanbieder.
Veel externe diensten bieden ook een alternatieve methode: domain pointing. Je e-mail blijft dan wel gewoon via STRATO lopen. Voor deze optie moet je een A-record op het hoofddomein plaatsen. De betreffende records vind je terug bij de externe dienst.
Je kunt echter ook makkelijk de nameservers weer naar de STRATO nameservers terugzetten. In dat geval werkt alles weer zoals gewoonlijk via STRATO.
Onze tip: voor de stabiliteit van de dienstverlening, en voor je eigen overzicht, kun je het beste al jouw online-diensten bij één enkele aanbieder onderbrengen. Dankzij ons grote aanbod vind je voor vrijwel al je wensen bij STRATO het passende product.
Hoe verander ik mijn instellingen?
Via de STRATO klantenlogin kun je het DNS-beheer regelen. Hier kun je ook de instellingen van de nameservers aanpassen. In het menu aan de linkerkant ga je via Domeinen en Domeinbeheer naar het domein waarvan je de instellingen wilt wijzigen. Achter dit domein klik je op Configureren en daarna op DNS-beheer. Hier kun je onder NS-records de nameserver instellingen veranderen. Je kunt maximaal vier eigen nameservers instellen. Een uitgebreidere instructie lees je in ons FAQ-artikel.
Speak your mind
Heb jij feedback voor ons of mis je een bepaalde feature in een van onze producten? Laat het ons weten in de commentaren hieronder of via onze support-kanalen op Facebook en X.
Dit artikel hebben we voor het eerst gepubliceerd in november 2017. We hebben het volledig herzien en opnieuw gepubliceerd.
Tom zei op
Er staat nergens aangegeven hoe de MX-records eruit moeten zien bij het bij het instellen van een externe nameserver (bv. cloudflare). het voordeel van een externe nameserver is dat je deze kunt behouden als je een behouden als je en wisseling van hostingpartij hebt. Het is overigens wel jammer dat je na voltooiing van de verhuizing pas je namerservers kunt vaststellen.
Jorrit van der Heide zei op
Beste Tom,
Bedankt voor je vraag. Dat gaat inderdaad niet. Je kunt wel de nameservers van CloudFlare instellen, maar vervolgens kun je niet meer gebruikmaken van de mailservers van STRATO.
Hopelijk kan deze informatie je iets verder helpen. Laat het graag weten als je verdere vragen hebt.
Hartelijke groet,
Jorrit
peter zei op
Bedankt voor je reactie, ik bleef nu de foutmelding houden dat de ns server niet bevoegd was voor het domein. Totdat ik sns.serverkompetenz.de verving door sock17.rzone.de. Toen kon ik doorgaan. Nu alleen nog ipv6 werkend krijgen 🙂