Je hebt door hard werken een online project van de grond gekregen en wilt ervoor zorgen dat niemand anders met dit succes aan de haal gaat? Domeinen worden soms zo waardevol dat ze het doelwit worden van misbruik. Met Domain Guard kun je jouw domeinnaam en daarmee ook je websitebezoekers beschermen tegen manipulatie en misbruik.
Domain Guard ‘bevriest’ naar wens administratieve functies van je domein op systeemniveau. Niemand behalve jijzelf heeft meer toegang. Dat betekent dat noch STRATO, noch derden iets kunnen veranderen in de basisinstellingen. De mogelijkheden voor het wijzigen van de domeinhoudergegevens, belangrijke domeininstellingen (nameserver, DNSSEC) en het verhuizen of beëindigen van het domein zijn geblokkeerd. Dit maakt domeinkaping bijna onmogelijk.
Alleen jij kunt dit deblokkeren of beheerfuncties weer vrijgeven, bijvoorbeeld voor snelle aanpassingen, door Domain Guard – via een door jou geautoriseerd e-mailadres – te deactiveren. Deze extra beveiligingsstap voorkomt dat onbevoegden wijzigingen kunnen doorvoeren, zelfs als ze erin zijn geslaagd toegang te krijgen tot je account. Je behoudt de volledige controle over het beheer van je domein.
De DNS-beveiligingsuitbreiding DNSSEC is ook inbegrepen in Domain Guard. Dit beschermt de DNS-gegevens van je domein door er een digitale handtekening aan toe te voegen. Op deze manier kan de authenticiteit van deze gegevens worden geverifieerd in DNS-query’s. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat je website wordt omgeleid naar een frauduleuze site die er hetzelfde uitziet, omdat er vervalste DNS-informatie naar je domein wordt verzonden – zogenaamde cachepoisoning. DNSSEC voorkomt bijvoorbeeld dat valse IP’s, en dus omleidingen, kunnen worden binnengesmokkeld.
Let op: bij .nl-domeinen kun je DNSSEC ook activeren zonder van Domain Guard gebruik te maken.
Het pakket biedt ook eenvoudig bewijs dat je de eigenaar van het domein bent. Je kunt eenvoudig een PDF-bestand downloaden met de volledige registratiegegevens. Dit maakt het gemakkelijker om, bijvoorbeeld in contact met autoriteiten of banken, een bewijs van eigendom te leveren.
Je vindt Domain Guard in de klantenlogin onder Domeinbeheer. Je kunt het ook meteen bestellen via onze website samen met je nieuwe STRATO pakket.
Ger Lauwers zei op
Is de prijs per domeinnaam of per pakket? Als ik namelijk doorklik op een link in het emailbericht dat ik over dit onderwerp heb ontvangen, dan lijkt het op pakketbasis te zijn. Het zou fijn zijn als dit expliciet vermeld werd. Als het per domeinnaam is, dan wordt het voor mij namelijk een prijzige aangelegenheid…
Jorrit van der Heide zei op
Hallo Ger,
Dank voor je vraag. De prijs is inderdaad per domein. Wel kun je voor .nl-domeinen DNSSEC ook zonder Domain Guard activeren.
Met hartelijke groet,
Jorrit
Frans zei op
Hallo,
ik heb alleen een maildomein, dus geen website of andere obsies en Strato is de eigenaar van mijn domein. Wie is nu de beheerder
Jorrit van der Heide zei op
Beste Frans,
Bedankt voor je reactie. Je geeft aan dat je mailt met je eigen domein. Er bestaat eigenlijk geen onderscheid tussen een maildomein of een domein voor een website. In beide gevallen vormt het domein de basis en bepaal je zelf wat je er mee doet (mailen, website maken, parkeren, laten doorverwijzen etc.).
Indien je bij het bestellen van je mailpakket het domein op jouw naam hebt geregistreerd, ben jij de eigenaar ofwel domeinnaamhouder. Daarmee ben je tevens gemachtigd om als beheerder van het domein op te treden, bijv. om het adres van de domeinnaamhouder te wijzigen. STRATO treedt alleen op als zogenaamde registrar.
Meer achtergrondinfo vind je hier: https://www.strato.nl/blog/registry-en-registrar-wat-gebeurt-er-wanneer-je-een-domein-bij-strato-bestelt/
Hartelijke groet,
Jorrit
Hans van Putten zei op
Er komt steeds meer bij het pakket wat gewoon veilig zou moeten zijn, en als je vragen stelt krijg je simpelweg geen antwoord.
Eerst maar eens de service op orde brengen Strato.
Jorrit van der Heide zei op
Beste Hans,
Bedankt voor je feedback. Kon je vraag inmiddels beantwoord worden? We proberen veiligheid voor onze producten uiteraard te maximaliseren, maar vinden dat klanten ook keuzevrijheid moeten houden en zelf moeten kunnen bepalen wat extra veiligheid hun waard is. Belangrijk om te weten is dat je DNSSEC voor .nl-domeinen ook zonder Domain Guard kunt activeren.
Hartelijke groet,
Jorrit
Gert-Jan van der Lee zei op
Hallo,
Ik begrijp Domain Guard niet. De houdergegevens moeten toch altijd bij de registry veilig zijn, zonder dat het door anderen aangepast zou kunnen worden? Ik kan toch niet zomaar (houder)gegevens aanpassen?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Gert-Jan,
Bedankt voor je reactie. Inderdaad kan niemand zomaar de gegevens van de domeinnaamhouder aanpassen. Daartoe is alleen de domeinnaamhouder zelf gemachtigd. Als Domain Guard voor je domein geactiveerd is, zijn bepaalde wijzigingen, zoals het aanpassen van de domeineigenaar, het wijzigen van de nameservers en het opzeggen of verhuizen van je domein, alleen nog via 2-factor-authenticatie mogelijk. Domain Guard biedt dus vooral extra veiligheid en omvat de volgende functies voor je domein(en):
– Toegangsbeveiliging met 2-factor-authenticatie
– Authenticatie van DNS-gegevens met DNSSEC
– Document als bewijs van domeineigendom
Hopelijk kon ik daarmee je vraag beantwoorden. Laat het gerust weten als er nog iets onduidelijk is.
Met hartelijke groet,
Jorrit
Dick zei op
Erg leuk dit soort informatie. Waarom worden er niet meteen prijzen bij vermeld?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Dick,
Dank voor je vraag. De actuele prijs van Domain Guard vind je in de klantenlogin of bij je bestelling op strato.nl (voor het eerste jaar betaal je 1 €, in het tweede jaar 1 € per maand).
Hartelijke groet,
Jorrit