Je website kan niet zonder een SSL-certificaat. Dat zorgt er niet alleen voor dat je bezoekersgegevens beveiligd worden. Het verbetert ook de ranking van je website in zoekmachines (SEO). In dit artikel lees je waarom dat zo is en wat HTTP/2 ermee te maken heeft.
Update 21 juni 2023
Naast een gratis certificaat in ieder pakket bieden we nu ook STRATO Domain Security+ aan. Hiermee kun je zoveel domeinen als je wilt versleutelen met SSL voor een vast maandbedrag.
Waarom is SSL belangrijk?
In onze artikelen over SSL-certificaten beschrijven we diverse redenen waarom een certificaat voor je website nuttig is. Een van de belangrijkste voordelen is dat een SSL-certificaat je bezoekers toont dat je website betrouwbaar is.
Als je bijvoorbeeld een contactformulier gebruikt, is versleuteling verplicht. Alleen op die manier versturen browsers de persoonlijke gegevens van je gebruikers, zoals hun e-mailadres, veilig naar een server.
Snellere gegevensoverdracht met HTTP/2
Een ander groot voordeel: zodra je een SSL-certificaat voor je website hebt geactiveerd, verloopt de toegang voor bezoekers automatisch via HTTP/2. Dit is een doorontwikkeling van HTTP/1.1, dat voorheen als de standaard werd beschouwd. De afkorting HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat de browsers van je bezoekers kunnen communiceren met de server waarop je website staat.
Toegang via HTTP/2 maakt je site sneller, doordat de laadtijd korter is. In tegenstelling tot HTTP/1.1 wordt de inhoud van je pagina, zoals tekst- en afbeeldingsbestanden, overgebracht via slechts één verbinding in plaats van meerdere. Grote videobestanden en andere content op je site verschijnen daardoor veel sneller.
Een eenvoudig voorbeeld maakt dit duidelijk. Als je ’s ochtends elk broodje afzonderlijk bij de bakker koopt en mee naar huis neemt, duurt het veel langer dan wanneer je alle broodjes in één keer koopt. Dat is simpelweg sneller en efficiënter.
Beter presteren in de SEO-ranking
HTTP/2 ondersteunt voornamelijk de overdracht van grote bestandspakketten. Daarom heeft dit protocol voordelen bij dynamische websites met veel inhoud. Bovendien geven zoekmachines als Google een betere ranking aan websites die snel laden én aan sites die een SSL-versleuteling hebben.
Zo stel je SSL in voor je site
Wij raden je in ieder geval aan om een certificaat te activeren. STRATO biedt je gratis één SSL-certificaat per pakket. Wil je weten hoe je een website omzet naar SSL? Lees dan dit uitgebreide artikel.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 augustus 2018. Wij hebben dit artikel op 21 juni 2023 geactualiseerd.
Ron de Groot zei op
ik krijg altijd tussen al mijn paginas door heel even te zien “het lijkt of de pagina ofline is of verplaatst ik rijg soms deze error : net::ERR_HTTP2_PROTOCOL_ERROR en krijg dan vreemde errors in mijn andere scripts die welgewoon werken?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Ron,
Bedankt voor je bericht. De foutmelding net::ERR_HTTP2_PROTOCOL_ERROR duidt in principe op een probleem met de HTTP/2-verbinding tussen je browser en de server. Deze fout kan verschillende oorzaken hebben:
– Problemen aan de serverkant: De server die je probeert te bereiken, kan een verkeerde configuratie hebben of specifiek problemen met de HTTP/2-implementatie, wat de browser kan verhinderen om correct met de server te communiceren.
– Browserproblemen: Er kunnen bugs of compatibiliteitsproblemen zijn met de manier waarop je browser omgaat met HTTP/2-verbindingen.
– Netwerkinterferentie: Soms kunnen apparaten of software die netwerkverkeer onderscheppen, zoals firewalls, proxy’s of antivirussoftware, deze fout veroorzaken door het verkeer te manipuleren op een manier die HTTP/2 verstoort.
– Gecodeerde inhoud: Er kunnen problemen zijn met specifieke inhoud (bijvoorbeeld compressie- of codingsinstellingen) die niet correct via HTTP/2 wordt verwerkt.
Om deze fout op te lossen, kun je de volgende stappen proberen:
– Pagina verversen: Het kan een tijdelijke verbindingsfout zijn die verdwijnt door de pagina te verversen.
– Cache legen: Wis de cache van je browser om ervoor te zorgen dat oude of corrupte gegevens niet de fout veroorzaken.
– Andere browser proberen: Test of de fout ook optreedt in een andere browser om te bepalen of het probleem browser-specifiek is.
– Browserupdates controleren: Zorg ervoor dat je browser up-to-date is, omdat updates vaak bugfixes en verbeterde compatibiliteit bevatten.
– Extensions uitschakelen: Tijdelijk uitschakelen van browserextensies kan helpen vaststellen of een van deze de fout veroorzaakt.
– Netwerkinstellingen controleren: Controleer je firewall- en proxy-instellingen om te zien of deze mogelijk het verkeer beïnvloeden. Zoals ook antivirusprogramma’s die HTTPS-scans uitvoeren kunnen deze fouten veroorzaken.
Ik hoop dat ik je met deze info’s verder kon helpen. Laat het graag weten of je het probleem hiermee kon verhelpen.
Hartelijke groet,
Jorrit