STRATO hostingpakketten bieden de mogelijkheid een groot aantal zogenaamde subdomeinen aan te maken. Maar wat zijn subdomeinen eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Je hebt vast al gezien dat het mogelijk is om een subdomein aan te maken in je hostingpakket. Dit zijn domeinen die zich hiërarchisch onder je reeds geregistreerde internetadres bevinden. Ze maken dus deel uit van dat adres. Toch gedragen ze zich als volledig zelfstandige internetadressen. In veel opzichten is dat praktisch. Je kunt ze gebruiken om je website op een zinvolle manier te structureren of om snel en eenvoudig een nieuwe online dienst te bouwen, zoals een forum of een blog. Daarvoor hoef je dan geen compleet nieuw internetadres te registreren.
Derdegraads domeinen
Eerst een beetje theorie. Als het gaat om domeinnamen, spreken we van top level, second level en third level-domeinen. Heb je al een internetadres geregistreerd? Dan ben je eigenlijk al vertrouwd met het top en second level-domein. Het top level is de extensie, zoals .nl, en het second level is de naam van je website, bijvoorbeeld mijn-strato-shop. Het top en second level-domein vormen samen de URL van je website: mijn-strato-shop.nl
Het third level is het zogenaamde subdomein, een subadres van je bestaande website. Dit wordt met een punt voor het eigenlijke domein geplaatst, bijvoorbeeld blog.mijn-strato-shop.nl – en daarmee hebben we meteen het grootste voordeel van subdomeinen te pakken.
Inhoud en technologie duidelijk afbakenen
Subdomeinen hebben namelijk het voordeel dat je ze heel gemakkelijk kunt beheren. Je hoeft geen nieuw internetadres te bedenken en te registreren. Je hoeft ook niet te zoeken naar een geschikte domeinnaam en er zijn doorgaans geen extra kosten aan verbonden. En je kunt tóch meerdere websites aanmaken. Dit doe je eenvoudig en gratis door het subdomein te activeren in de STRATO klantenlogin. Vervolgens voeg je content toe of installeer je systemen zoals WordPress. Wil je een subdomein weer verwijderen? Dat gaat net zo gemakkelijk.
Praktisch: deze domeinen zijn altijd gratis, omdat ze immers ondergeschikt zijn aan je hoofddomein!
Gedraagt zich als een normaal domein
Het subdomein gedraagt zich ondanks alle eenvoud als een normaal domein. Je kunt hier elke gewenste content plaatsen en die netjes scheiden van de rest van je website. Maar het is slim om er een project op te zetten dat op de een of andere manier bij je hoofdwebsite hoort. Als je bijvoorbeeld een webshop runt met een adres als mijn-strato-shop.nl, dan is dat natuurlijk je core business. Wil je ook een blog of forum voor je klanten aanbieden? Dan kun je hiervoor heel goed een bijbehorend subdomein aanmaken. Zo scheid je de systemen die op de achtergrond draaien van elkaar. En je bezoeker ziet meteen in welk gedeelte van je site hij zich bevindt.
Subdomeinen en zoekmachines
Natuurlijk kun je ook een tweede website als submap van je bestaande domein integreren, bijvoorbeeld mijn-strato-shop.nl/blog/ in plaats van blog.mijn-strato-shop.nl – welke oplossing je kiest is vooral relevant als het gaat om SEO (zoekmachineoptimalisatie). Zoekmachines zien submappen altijd als behorend tot de hoofdwebsite. Subdomeinen worden echter gezien als een afzonderlijke website. Weliswaar zijn volgens Google beide varianten toegestaan, maar het lijkt erop dat submappen iets hoger scoren dan een subdomein. De keuze voor submappen levert dus vaak een iets hogere ranking op in zoekmachines.
Subdomeinen gebruiken voor snelle toegang
Zijn subdomeinen dus eigenlijk overbodig? Nee, want ze kunnen gebruikt worden als een praktische, korte URL voor landingspages en andere belangrijke subpagina’s. Dat brengt dan geen SEO-problemen met zich mee.
Stel, je wilt een product of een actie in je webshop adverteren. Dat doe je via een flyer of advertentie. Dan kun je natuurlijk een lange link op je drukwerk of in je internetadvertenties plaatsen, zoals mijn-strato-shop.com/products/theepot/strato-theepot/speciale-aanbieding/ – maar handig is dat niet. Zeker niet als je klanten eerst de URL moeten intypen. In dit geval zijn subdomeinen heel handig als forward. Je koppelt een subdomein zoals actie.mijn-strato-shop.nl aan het gewenste product en krijgt zo een veel kortere, eenvoudig te onthouden URL.
Positief neveneffect: als het bijvoorbeeld om een tijdelijke actie gaat, kun je het subdomein na het aflopen van de actie laten doorverwijzen naar je hoofdpagina of zelfs volledig verwijderen. En je kunt subdomeinen snel certificeren en beveiligen met een Wildcard-SSL.
Subdomein: ideaal voor tests
Er is ook een andere mogelijkheid om subdomeinen te gebruiken. Bijvoorbeeld om een testomgeving op te zetten waarop je nieuwe ideeën kunt uitproberen, zonder dat die de werking van je hoofdwebsite verstoren. Subdomeinen zijn hiervoor echt uitstekend geschikt. Vooral als je grote veranderingen aan een website plant, kan het handig zijn om een kopie van de site te maken onder een subdomein zoals test.mijn-strato-shop.nl en de geplande veranderingen hier eerst te testen.
Conclusie: subdomeinen zijn een praktische aanvulling op het domein
Subdomeinen vormen dus een praktische oplossing om content netjes te scheiden, nieuwe projecten aan te maken of bepaalde landingspages van het hoofddomein een kortere, gebruiksvriendelijke URL te geven. Als je iets wilt uitproberen, is het subdomein altijd een goede keuze. Technisch gezien gedraagt het zich namelijk als een normaal domein.
Maar vanwege de zoekmachineoptimalisatie is het beter om thematisch gerelateerde content in submappen te plaatsen. Die kun je natuurlijk wel weer koppelen aan een subdomein, ook omdat je dan snel een URL kunt invoeren. Bovendien zijn subdomeinen veel flexibeler dan second level-domeinen en daarom perfect geschikt voor tests en acties.
Patrick zei op
ik heb ssl wildcards gekocht, maar kan ze niet aan mijn subdomeinen koppelen. de dames en heren op klantenservice hebben geen idee.
Jorrit van der Heide zei op
Hallo Patrick,
Bedankt voor je vraag over SSL wildcards. Ik kan helaas niet inzien tegen welke foutmelding je aanloopt. Wildcard-certificaten worden handmatig gecontroleerd. Is het SSL-certificaat nog niet toegewezen? Dan was je website op het moment van de controle mogelijk nog niet gepubliceerd.
Verder zijn er nog volgende oorzaken die ervoor zorgen dat een certificaat wordt afgewezen:
– Je domeinnaam bevat een begrip dat een merkenrecht schendt
– Je domeinnaam bevat een begrip dat erop duidt dat je bij een organisatie hoort (dan is namelijk een organisatie-validatie noodzakelijk)
– Er bestaat een verdenking op misbruik van het certificaat of de domeinnaam
Hopelijk helpt deze informatie je verder. Zo niet, laat dan graag weten welke foutmelding optreedt.
Met hartelijke groet,
Jorrit
Pieter van der Ster zei op
Het lukt niet om de strato site op google zichtbaar te maken?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Pieter,
Hartelijk dank voor je vraag. Waarom je site (nog) niet opduikt in de zoekresultaten bij Google, kan verschillende redenen hebben. Als je website bijvoorbeeld relatief kort online is zoals die van jou en nog “in de steigers” staat, kan het zijn dat Google je site nog niet heeft “opgepakt” ofwel geïndexeerd. Google wil als zoekmachine immers meerwaarde bieden voor zijn gebruikers en let daarom op relevantie. Mijn advies zou zijn om je site verder op te bouwen en ook wat tijd in SEO te steken. Op het STRATO blog geven we daar regelmatig tips over:
https://www.strato.nl/blog/een-betere-seo-ranking-in-drie-stappen/
https://www.strato.nl/blog/seo-denk-aan-je-lezers-en-wordt-beter-gevonden-bij-google/
https://www.strato.nl/blog/seo-voor-wordpress/
https://www.strato.nl/blog/klanten-zoeken-winkels-in-de-buurt-local-seo-voor-je-bedrijf/
Ik hoop dat ik je hiermee iets verder kon helpen. Veel succes met je site!
Hartelijke groet,
Jorrit
Monika zei op
Hello, I cannot connect a subdomain to Adobe Portfolio. I get asked to add 4 A records but there is no option to do so. what should i do?
Sjef Huijbregts zei op
Hi Monika,
Thank you for your question.
Two of the A-records that you have received are for the www-subdomain. These A-records you can ignore, since you are already using another subdomain.
It is only possible to configure one A-record per subdomain. Our experience with Adobe Portfolio however is, that this will suffice. If you need assistance with the configuration of the A-record, please check this FAQ or contact our support.
Kind regards,
Sjef
Casper Haring zei op
Is het mogelijk om een tweede sitebuilder aan te schaffen en die op het subdomein te zetter?
Jorrit van der Heide zei op
Beste Casper,
Bedankt voor je vraag. Technisch gezien is het mogelijk om een tweede Sitebuilder-pakket aan te schaffen en die met je subdomein te verbinden. De complicatie daarbij is dat je subdomein in het eerste pakket blijft staan en je waarschijnlijk het subdomein via een externe forward moet omleiden naar je website. In de klantenlogin bestaan verschillende typen externe forwards.
Helaas kan ik je geen pasklare oplossing aanbieden. Ik zou je willen aanraden om per mail of telefonisch even contact met onze klantenservice op te nemen. Zij kunnen het beste beoordelen wat in jouw geval de meest handige oplossing is.
Hartelijke groet,
Jorrit