Tegelijk met WordPress 6.4 kwam het nieuwe WordPress standaardthema Twenty Twenty-Four uit. Wij laten zien wat het te bieden heeft en voor wie het interessant is.
Een korte introductie van Twenty Twenty-Four
Anders dan zijn voorgangers heeft Twenty Twenty-Four geen eigen onderwerp. Twenty Twenty-Two was bijvoorbeeld een blog over ’the adventures of birdwatching’ en daarmee was de richting voor stijl en ontwerp al vastgelegd. Deze keer is dat niet zo. Wel hebben de makers zich op drie verschillende ‘use cases’ gericht, die zich over deze drie doelgroepen laten verdelen:
- Ondernemers en zelfstandigen
- Fotografen en artiesten
- Schrijvers en bloggers
Kortom, het thema is voor verschillende doelen in te zetten. Volgens de ontwikkelaars vormen alle templates en patronen samen het eigenlijke ontwerp (theme). Onder de patronen vind je bijvoorbeeld een opzet voor portfolio’s, prijzenlijsten, call-to-actions en een blogpagina. Dit zijn kant-en-klare elementen die je kunt invoegen en naar eigen smaak kunt aanpassen.
Hoewel de opzet op het eerste gezicht vrij strak en minimalistisch lijkt, kun je met Twenty Twenty-Four alle kanten op. Sterker nog, als je eenmaal begint je stijl en opmaak te wijzigen en met de site editor eigen elementen toe te voegen, worden de mogelijkheden al snel duizelingwekkend.
Full site editing met Twenty Twenty-Four
Zoals altijd is het nieuwe standaardthema een soort etalage voor alle nieuwe snufjes en innovaties die de laatste versie van WordPress te bieden heeft. Bij Twenty Twenty-Four wordt er opnieuw veel waarde gehecht aan het idee van full site editing. Het verrast dan ook niet dat Twenty Twenty-Four een zogenaamd blokthema is, wat inhoudt dat je – met behulp van de site editor – elk element van je site kunt bewerken. Stond dit bij Twenty-Two nog in zijn kinderschoenen, kun je er bij het nieuwe standaardthema volledig mee uit te voeten.
Wel is het wennen. Nu je elk element op elke pagina kunt bewerken, is meer dan ooit de vraag waar je begint (en ophoudt). Je kunt snel overweldigd raken door de zee van mogelijkheden, waar je eerder meer gebonden was aan de beperkingen van je theme. Laten we eens kijken wat Twenty Twenty-Four nog meer te bieden heeft.
Stijlen in Twenty Twenty-Four
Er zijn acht stijlcombinaties met eigen kleurschema’s en lettertypes. Als je niet tevreden bent met de standaardinstelling, kun je met behulp van deze stijlen een eigen draai aan het ontwerp van je site geven. Dat heeft als belangrijk voordeel dat je het wiel niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden. De stijlen kun je vanzelfsprekend bewerken, bijvoorbeeld als je de standaardkleur van links wilt aanpassen of net iets grotere tussenkoppen wilt.
Pagina’s in Twenty Twenty-Four
Ook pagina’s kun je direct bewerken in de site editor. Dat betekent dat je pagina’s – bijvoorbeeld je contact- of productpagina – direct in de site editor kunt vormgeven. Dit geeft veel ruimte voor eigen aanpassingen. Ook de 404-pagina kun je op deze manier een persoonlijke noot geven, zonder dat je op plug-ins moet terugvallen.
Je kunt daarbij handig gebruikmaken van templates. Dat zijn vooropgezette lay-outs die je kunt overnemen voor je pagina’s en berichten.
Templates in Twenty Twenty-Four
Standaard komt elk thema met eigen templates. Denk aan blogberichten met een schermvullende afbeelding of juist met een zijbalk. Twenty Twenty-Four beschikt ook over templates die je kunt gebruiken bij het maken van nieuwe pagina’s en berichten. Hiertussen vind je bijvoorbeeld het template ‘Blog home’ voor je blogartikelen. Je kunt dit template overnemen en zelf de pagina verder wijzigen, zodat je al je blogartikelen op een aantrekkelijke manier kunt presenteren. Vanzelfsprekend kun je ook hier je eigen ding doen en compleet nieuwe templates creëren.
Patronen in Twenty Twenty-Four
Tot slot komt Twenty Twenty-Four met een verzameling van 46 patronen. Dit zijn kant-en-klare bouwblokken voor je website die passen bij het thema. Vaak hebben ze een specifieke functie, zoals productprijzen of een portfolio. Ook formulieren en call-to-action-elementen vind je hier. Je kunt ze net zoals blokken in de editor op je pagina of in je bericht plaatsen. Dit maakt het opzetten van een website natuurlijk een stuk sneller en het ziet er bovendien stijlvol uit. Twenty Twenty-Four biedt bijvoorbeeld veel fraaie patronen voor het presenteren van eigen werk – van muziekalbums tot fotografie en beeldende kunst.
Net als templates kun je patronen zelf beheren. Om ze te kunnen bewerken moet je ze eerst dupliceren. Maar je kunt ze natuurlijk ook rechtstreeks in een bericht of op een pagina bewerken.
Conclusie
Twenty Twenty-Four is qua uiterlijk tamelijk minimalistisch, maar in zijn technische mogelijkheden des te veelzijdiger. Feitelijk kun je er alle kanten mee op. Voorwaarde is wel dat je met de site editor overweg kunt – of leert omgaan – en je niet te zeer laat afleiden door alle mogelijkheden die op je pad komen tijdens het ontwerpen.
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.