Afgelopen zomer introduceerden we nieuwe WordPress hostingpakketten met AI-functies. Deze pakketten zijn standaard uitgerust met een veiligheidsplug-in. Welke voordelen dit jou biedt, lees je in dit blog.
Vooral bij het gebruik van een open-source systemen zoals WordPress is het belangrijk om de veiligheid van je website te waarborgen. Dit komt onder andere door de tienduizenden beschikbare plug-ins, die soms slecht onderhouden of onveilig zijn. Gebruikers van de populaire plug-in Jetpack schrokken bijvoorbeeld van het beveiligingslek dat in oktober 2024 aan het licht kwam.
Aangezien er dagelijks nieuwe kwetsbaarheden in WordPress opduiken, moet je als websitebeheerder altijd alert zijn om op mogelijke bedreigingen te kunnen reageren. De nieuwe functie “Kwetsbaarheidsscan” van onze WordPress veiligheidsplug-in informeert je op tijd. De plug-in biedt geavanceerde functies en helpt je om je WordPress site tegen kwaadaardige aanvallen te beschermen.
Aangedreven door WPScan
De WPScan-database vormt de basis van de veiligheidssplug-in. Deze database, die regelmatig wordt bijgewerkt door meldingen van veiligheidsexperts, de WordPress community en hostingbedrijven, registreert bijna alle bekende kwetsbaarheden van de vele plug-ins en thema’s. WPScan identificeert, valideert, beoordeelt en documenteert veiligheidsbedreigingen, zodat gebruikers van onze plug-in profiteren van de nieuwste beveiligingsinformatie en tijdig op nieuwe risico’s kunnen reageren.
Dagelijkse controle op beveiligingslekken
Een centraal kenmerk is de dagelijkse controle van elke website. De plug-in analyseert automatisch alle geïnstalleerde plug-ins en thema’s op beveiligingslekken door deze te vergelijken met de WPScan-database. Deze proactieve aanpak informeert klanten over geconstateerde veiligheidsrisico’s voordat er misbruik van wordt gemaakt, en biedt zo verhoogde bescherming. Wordt er een kwetsbaarheid ontdekt, dan raadt de plug-in maatregelen aan, zoals het installeren van beschikbare patches of updates. Bij ernstige risico’s zonder beschikbare oplossing stelt de tool voor om getroffen plug-ins of thema’s uit te schakelen of te verwijderen.

Scan voordat je installeert
Bij het toevoegen van nieuwe plug-ins en thema’s uit bijna 60.000 opties is natuurlijk voorzichtigheid geboden. Gelukkig voert de veiligheidsplug-in grondige scans uit bij elke nieuwe installatie. Bij vastgestelde bedreigingen wordt, afhankelijk van de risicograad, de installatie afgeraden of bij hoog risico zelfs geblokkeerd. Deze methode voorkomt zo de installatie van schadelijke componenten en maakt het installeren van nieuwe plug-ins of thema’s een stuk veiliger.

Melding van bedreigingen en risico-inschatting
Een cruciaal aspect van websitebeveiliging is effectieve communicatie. Onze plug-in zorgt ervoor dat gebruikers uitgebreid en op tijd geïnformeerd worden over geconstateerde bedreigingen. Dit gebeurt op verschillende manieren:
- Meldingen in WordPress: Gebruikers ontvangen direct belangrijke waarschuwingen op hun WordPress dashboard en binnen het overzicht van de veiligheidsplug-in. Deze waarschuwingen wijzen op kritieke beveiligingslekken die onmiddellijk actie vereisen.
- E-mailmeldingen: Voor gebruikers die ook buiten de WordPress interface op de hoogte willen blijven, verstuurt de plug-in e-mailwaarschuwingen naar alle beheerders zodra bij de dagelijkse controles bedreigingen worden geïdentificeerd.
- Risico-inschatting: Om gebruikers te helpen het risico in te schatten, gebruikt de plug-in het Common Vulnerability Scoring System (CVSS). Elke geïdentificeerde bedreiging wordt ingedeeld op basis van de ernst, die kan variëren van laag tot kritiek. Deze duidelijke categorisering helpt gebruikers om in te schatten welke maatregelen ze als eerste moeten nemen.
Websitebeveiliging voor WordPress gebruikers is steeds belangrijker, daarom zijn deze functies al vooraf geïnstalleerd. Je hoeft hiervoor dus geen betaald abonnement bij een externe partij af te sluiten. De veiligheidsplug-in met kwetsbaarheidsscan voor WordPress is inbegrepen in al onze nieuwe WordPress hostingpakketten.
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.