WordPress, het toonaangevende Content Management System (CMS), is nu beschikbaar in de nieuwste versie 6.5. Er zijn een aantal verbeteringen en nieuwe functies toegevoegd.
Een belangrijk element van WordPress 6.5 is de verbeterde Gutenberg-editor, die nu nieuwe opties biedt voor blokken. Dit omvat kleurvariaties voor groepsblokken (colorways), verbeterde afstandsopties, een responsieve voorbeeldweergave direct in de editor en nog veel meer.
Lettertype-bibliotheek
Deze functie werd door veel gebruikers lang verwacht en was eigenlijk gepland voor de vorige versie. Als je een blokthema gebruikt, kun je via de website-editor eigen lettertypes lokaal installeren. Handmatige installatie is dan niet meer nodig.
Je kunt deze optie een beetje verstopt vinden onder het menu “Stijlen” van de website-editor en vervolgens “Typografie” -> “Lettertypes”.
Template-bewerking
Een belangrijke vernieuwing voor gebruikers van blokthema’s is de mogelijkheid om een template te aan te passen tijdens het bewerken van pagina’s of berichten. Je kunt bijvoorbeeld het template bewerken, wisselen of een nieuwe maken.
Plug-in-afhankelijkheden
In de toekomst worden afhankelijkheden in het plug-in-archief in de backend weergegeven. Dit betekent dat als een plug-in wordt vermeld die afhankelijk is van een andere plug-in, dit wordt aangegeven. Bovendien is de installatieknop gedeactiveerd, zodat het niet mogelijk is om plug-ins te installeren die een andere plug-in vereisen zonder dat deze al is geïnstalleerd.
Als je later een plug-in verwijdert die afhankelijk is van een andere, wordt dit ook weergegeven in de plug-in-lijst in de backend.
Verbeteringen in de editor
- Je kunt nu een slagschaduw instellen voor afbeeldingen, kolommen en knoppen. Je vindt deze optie bij de stijl van het betreffende blok onder “Rand & schaduw”.
- Het blok “Omslagafbeelding” kan nu automatisch de overlaykleur selecteren op basis van de achtergrondkleur van de door jou gekozen afbeelding.
- Alle blokken kunnen nu worden hernoemd, wat met name handig is om het overzicht te behouden in de lijstweergave. Dit kan via de werkbalk van het betreffende blok, via de geavanceerde instellingen van het individuele blok of de lijstweergave van alle blokken in de editor.
- De opties in de lijstweergave kunnen nu ook worden opgeroepen via een rechtermuisklik.
- Bij het plaatsen van interne links worden pagina’s en berichten weergegeven met verschillende symbolen, waardoor het overzicht gemakkelijker wordt.
- Het overzicht in de standaardinstellingen is geoptimaliseerd.
Verbeteringen in de website-editor
- Het overzicht van patronen biedt diverse mogelijkheden om specifieke patronen te zoeken of te filteren.
- Het pagina-overzicht biedt een lijstweergave die bijna dezelfde mogelijkheden heeft als de klassieke paginaweergave.
- Wijzigingen van stijlen worden nu uitgebreider gedocumenteerd.
Ondersteuning voor AVIF-afbeeldingen
Goed nieuws voor liefhebbers van snelle websites. Vanaf 6.5 biedt WordPress ondersteuning voor het krachtige AVIF (AV1 Image File Format)-formaat aan. Deze afbeeldingen zijn in veel gevallen ongeveer 50% kleiner dan JPEG-afbeeldingen en tot 30% kleiner dan WebP-afbeeldingen, met behoud van kwaliteit.
Dit is niet alleen een verbetering voor grote websites met veel afbeeldingen, maar ook voor ‘normale’ blogs.
Nieuwe functies voor ontwikkelaars
Ook voor mensen die graag met code werken, zijn er belangrijke vernieuwingen. Hier zijn er een paar:
- Individuele velden voor blokken
- Nieuwe API’s
- Bijgewerkte block hooks
- Prestatieverbeteringen
Tot slot vind je hier het officiële nieuwsbericht van WordPress.
A. de Jong zei op
is de begeleiding bij start en verdere begeleiding in het Nederlands
Jorrit van der Heide zei op
Hi,
WordPress Hosting van STRATO biedt een kleine rondleiding door het systeem in het Nederlands. Het dashboard is volledig in het Nederlands in te stellen en alle tips op dit blog zijn eveneens in het Nederlands. Niettemin is de voertaal voor het open-source platform WordPress primair Engels. Dat wil zeggen dat ontwerpen (themes) en extensies (plug-ins) en de support daarvoor vaak Engelstalig zijn.
Verder is het misschien vooraf goed om te weten dat we niet voor alle WordPress vragen klantenondersteuning aanbieden, omdat WordPress geen door ons ontwikkeld product is (zoals de websitemaker Sitebuilder). Heb je verdere vragen, laat het hier graag weten!
Met hartelijke groet,
Jorrit