WordPress installeer je in je STRATO hostingpakket in één klik via Website-apps. Maar als je meer controle over de installatie wilt hebben, kun je ook een handmatige installatie uitvoeren. In dit artikel lees je hoe.
De handmatige installatie van WordPress kent drie fases. Je maakt eerst een database in je hostingpakket aan. Vervolgens bereid je WordPress voor en voer je tot slot de installatie op de webspace uit, inclusief de aanpassing van enkele opties.
1. Een database aanmaken
Als je genoeg databases in je hostingpakket hebt, is het verstandig om je eigen database voor WordPress te gebruiken. Je deelt deze dan niet met andere applicaties. Maar je kunt natuurlijk ook werken met een reeds bestaande database. WordPress gebruikt standaard de prefix wp_ voor de tabellen en dat voorkomt in principe botsingen met andere applicaties.
Om een nieuwe database aan te maken, kies je ‘+Database aanmaken’ in de klantenlogin. Je vindt deze optie onder ‘Databases en webspace’ – ‘Databasebeheer’.
De nieuwe database staat nu in de tabel en de informatie erover wordt weergegeven. Noteer de naam van de database en de gebruikersnaam, deze heb je namelijk nodig voor de latere WordPress installatie.
Via de tabel kun je het commentaar bij de database en het wachtwoord wijzigen. Hiertoe zet je eerst een vinkje voor de regel met de database in de tabel en klik je vervolgens op ‘Wachtwoord wijzigen’ of ‘Commentaar wijzigen’.
2. Database-wachtwoord wijzigen
Om veiligheidsredenen is het aan te raden om het wachtwoord van de database te wijzigen. Kies een lang wachtwoord met hoofdletters, kleine letters en cijfers. Noteer dit nieuwe wachtwoord ook voor later gebruik. De beste manier is om het wachtwoord in een tekstverwerker te schrijven en in het formulier te kopiëren. Op deze manier voorkom je tikfouten, zelfs met ingewikkelde – en dus veilige – wachtwoorden.
Op dezelfde manier kun je ook het commentaar voor de database wijzigen, bijvoorbeeld in ‘WordPress’, zodat je later kunt herkennen welke database bij je WordPress installatie hoort.
3. Een servermap aanmaken
Het is overzichtelijker als je WordPress niet in de rootmap van je hostingpakket installeert, maar in een submap. Om dit te doen, maak je een map ‘wordpress’ aan met behulp van SFTP. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de FTP-client FileZilla. Deze client heb je later sowieso nodig.
Ga dan naar ‘Domeinen’ in de admin-interface van je STRATO pakket, kies ‘Domeinbeheer’ en vervolgens ‘configureren’ achter het domein waarop WordPress toegankelijk moet zijn. Als je WordPress aan een subdomein wilt koppelen, vind je dit door op het plusteken voor het hoofddomein te klikken. Onder ‘Instellingen (domein)’ zie je de optie ‘Forward instellen’. Daarmee kun je een interne forward instellen. Kies hiervoor de map ‘wordpress’ die je zojuist hebt aangemaakt en vervolgens op ‘Forward activeren’.
4. WordPress downloaden
Nu kun je de laatste versie van WordPress downloaden op https://nl.wordpress.org/download/.
Pak het gedownloade ZIP-bestand uit naar je lokale harde schijf. Zorg ervoor dat de mappenstructuur volledig behouden blijft. Op het hoogste niveau bevat het de mappen wp-admin, wp-includes en wp-content plus enkele PHP-bestanden. Tot die bestanden behoort wp-config-sample.php, waarmee we in de volgende stap zullen werken.
5. WordPress installeren
Voor de configuratie maak je eerst een kopie van het bestand wp-config-sample.php. Deze kopie noem je wp-config.php. Open dit bestand vervolgens met een tekstverwerker, bijvoorbeeld het freeware Notepad++ of indien nodig de Windows-eigen editor Wordpad. Hier kun je enkele configuratie-instellingen wijzigen:
Voer de eerder genoteerde waarden voor in de databasenaam (op de plek van database_name_here), de gebruikersnaam (in plaats van username_here) en het wachtwoord (in plaats van password_here). Als MySQL-serveradres voer je rdbms.strato.de in (in plaats van localhost).
Zorg ervoor dat je het bestand verder niet wijzigt en dat de enkelvoudige aanhalingstekens rond de ingevoerde waarden behouden blijven.
6. Veiligheid verhogen
Om de veiligheid van je WordPress installatie te verhogen, moet je ook een eigen combinatie van cijfers en letters invoeren in het ‘security key’-gedeelte, op de plek van put your unique phrase here. Je kunt dit handmatig doen met een willekeurige combinatie van nummers of je kunt een set beveiligingssleutels op https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/ laten genereren, die je vervolgens kopieert en plakt
Sla nu het aangepaste bestand wp-config.php op.
7. WordPress uploaden
Maak met je FTP-client verbinding met je webspace. De FTP-toegangsgegevens staan in de klantenlogin van STRATO onder ‘Databases en webspace’ – ‘SFTP Management’. Vervolgens klik je op ‘Wachtwoorden wijzigen’. Indien nodig kun je hier ook een nieuw FTP-account aanmaken, specifiek voor je WordPress installatie.
Upload alle bestanden van je lokale WordPress map naar de bovenstaande map in je webspace – in ons voorbeeld ‘wordpress’. Als deze map na het uploaden de drie mappen wp-admin, wp-includes en wp-content bevat, evenals enkele PHP-bestanden inclusief het eerder gewijzigde wp-config.php, heb je alles goed gedaan.
8. WordPress installeren
De eigenlijke installatie van WordPress verloopt volledig automatisch. Ga gewoon met je browser naar de volgende URL: https://www.jouwstratodomein.nl/wp-admin/install.php – waarbij je natuurlijk op de plek van jouwstratodomein.nl je eigen domein invult.
Vervolgens hoef je alleen maar de basisgegevens in te voeren om de installatie te starten. Dit zijn de naam van je blog, je e-mailadres en een gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruiker die je hier aanmaakt, krijgt adminrechten. Een van de belangrijkste veiligheidstips voor WordPress is daarom om een gebruikersnaam te kiezen die niet gemakkelijk herkenbaar is voor vreemden en die niet ‘admin’, ‘beheerder’ of iets dergelijks is. Je moet bovendien een sterk wachtwoord gebruiken.
Onder het item ‘Zoekmachine zichtbaarheid’ beslis je of zoekmachines je blog mogen indexeren. Hoewel je in de meeste gevallen je blog natuurlijk in Google wilt laten vermelden, moet je deze optie tóch eerst uitschakelen door dit vakje aan te vinken. Pas als je helemaal klaar bent met het opzetten van je blog en de eerste twee of drie berichten hebt geschreven, wijzig je deze optie weer en sta je indexering toe. Zo voorkom je dat Google je eerste inhoudsloze testberichten ziet en weergeeft.
Let dus extra goed op! Als je deze optie tijdens de installatie uitschakelt, moet je eraan denken om de functie later weer in te schakelen, anders blijf je permanent onzichtbaar voor Google. Je wijzigt deze optie later in de sectie ‘Instellingen’ – ‘Lezen’ in de WordPress admin-interface.
Klik tot slot op ‘WordPress installeren’. Daarna log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
9. Permalinks configureren
Voordat je het eerste artikel schrijft, is het van belang om een zorgvuldige permalinkstructuur te kiezen voor je WordPress blog. Dit is dus de structuur voor de URL’s van je berichten. Je vindt deze optie onder ‘Instellingen’ – ‘Permalinks’.
Schrijf een kort artikel en probeer verschillende variaties uit om te zien welke het beste bij je past. Voor de meeste blogs is ‘artikelnaam’ een goede keuze.
Het is belangrijk om al direct in het begin een permalinkstructuur vast te leggen. Latere wijzigingen zijn namelijk nogal lastig, omdat daardoor ook de URL’s van alle reeds geschreven berichten automatisch veranderen. Die zijn dan niet langer toegankelijk via de links die in zoekmachines staan.
10. Standaardgebruiker aanmaken
Tot slot moeten we nog enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen uitvoeren die voor elke WordPress installatie nodig zijn. Gebruik het admin-account dat tijdens de installatie is aangemaakt alleen als je echt beheertaken wilt uitvoeren. Het inloggen met dit account moet je ook alleen doen vanaf een veilige locatie. Gebruik je een openbaar netwerk? Wees dan extra voorzichtig, wijzig je wachtwoord of stel 2FA in.
Voor het schrijven van blogberichten en commentaren maak je een tweede account aan met beperkte gebruikersrechten. Dit doe je via ‘Gebruiker’ – ‘Nieuwe toevoegen’. Als rol (=gebruikersrechten) geef je deze gebruiker de status ‘redacteur’.
Op deze manier is het beheer van je blog minder kwetsbaar. Als een hacker je wachtwoord steelt, heeft hij nog steeds geen volledige toegang tot je WordPress, maar alleen de gebruikersrechten van de redacteur. Je kunt het ergste dan dus nog steeds voorkomen met je adminaccount.
Je kunt WordPress op alle STRATO hostingpakketten installeren zoals hierboven beschreven. Ook op de dedicated en virtual servers kan het.
Meteen zelf proberen?
Naar onze WordPress pakkettenDit artikel verscheen voor het eerst op 19 september 2019. Wij hebben dit artikel op 17 januari 2024 geactualiseerd.
URL zei op
… [Trackback]
[…] There you will find 64969 more Infos: strato.nl/blog/wordpress-handmatig-installeren/ […]
Jorrit van der Heide zei op
Hallo Marko,
Bedankt voor je vraag!
Deze tips voor .htaccess vergen inderdaad enige ervaring. Ze zijn in eerste instantie voor WordPress bedoeld. We kunnen helaas niet garanderen dat het ook met jouw webdesign software werkt zoals het zou moeten. Het beste neem je hierover even contact op met de support van de software die je gebruikt.
Mocht je je er toch aan willen wagen, raden we je aan eerst een kopie van het .htaccess-bestand te maken als back-up.
Als tekst-editor is kladblok in principe geschikt om de broncode van websites te bewerken, maar denk ook eens aan programma als ‘Atom’. Dat is speciaal daarvoor ontworpen.
Hopelijk kunnen we je daarmee verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Jorrit van der Heide