Je WordPress site is aan onderhoud toe? Dan kun je de onderhoudsmodus inschakelen. Wij laten zien hoe je je site doordacht in de steigers kunt zetten.
Er zijn veel redenen om een WordPress website in de onderhoudsmodus te zetten. Er zijn geplande onderhoudswerkzaamheden, de website is gehackt of geeft fouten, er moet een nieuw design worden geïmporteerd, etc. Naast WordPress’ eigen standaardoplossing staan er uiteraard ook een aantal plug-ins tot je beschikking.
Onderhoudsmodus zonder plug-ins
WordPress zelf heeft een onderhoudsmodus, maar deze is niet echt handig. Als je een plug-in of thema bijwerkt in WordPress, dan springt de installatie in de onderhoudsmodus en wordt automatisch een bestand aangemaakt in de hoofddirectory op de FTP-server met de naam .maintenance.
Als je deze ingebouwde tool wilt gebruiken om de website in de onderhoudsmodus te zetten, moet je het .maintenance-bestand zelf maken, de volgende code invoegen en vervolgens uploaden:
<?php $upgrading = time(); ?>
Als je klaar bent met het onderhoud, vergeet dan niet het .maintenance-bestand te verwijderen.
WordPress plug-ins voor de onderhoudsmodus
Wil je het eenvoudiger en met meer functies, dan kun je terugvallen op een aantal plug-ins. Een populaire onderhoudsplug-in is Maintenance, dat o.a. de volgende functies biedt:
- HTML/CSS-layout geschikt voor Retina
- Je kunt je eigen logo uploaden
- Configureerbare kleuren, lettertypen, pictogrammen, achtergrond
- Aanpasbare titel, kop en tekst
- Gebruikerslogin in frontend
- Statusweergave in het WordPress dashboard
- Error 503 kan worden geactiveerd/gedeactiveerd
- Ondersteunt Google Analytics
- Geselecteerde pagina’s kunnen worden vrijgesteld van de onderhoudsmodus
- Ondersteunt alle gangbare caching-plug-ins
Na het activeren van de plug-in krijgt de navigatie in het admin-gedeelte een extra hoofdpunt. Daar kun je dan de aanpassingen doen:
De extensie is een freemium-plug-in. Basisfuncties zijn gratis. Dit omvat bijvoorbeeld het aanpassen van de berichten, het uploaden van je eigen afbeeldingen en het wijzigen van lettertypen. Wil je echter bijvoorbeeld een contactformulier opnemen op de onderhoudspagina of kant-en-klare lay-outs gebruiken, dan moet je betalen.
De gratis versie van de extensie is voor de meeste doeleinden meer dan voldoende. Met een paar aanpassingen is de onderhoudspagina in de lucht en zien mensen het volgende wanneer ze de site bezoeken:
Deze plug-in is niet de enige die je kunt gebruiken om een onderhoudspagina te maken. Een andere populaire plug-in is WP Maintenance Mode & Coming Soon. Deze biedt de volgende functies:
- Aanpasbare tekst- en achtergrondkleuren
- Afteller (resterende tijd van werkzaamheden)
- Contactformulier (ontvang e-mails van je bezoekers)
- Een pagina voor komende updates
- Designs voor landingpagina’s
- Geschikt voor Multisite
- Responsive design
- Icoontjes voor social media
- SEO-opties
- AVG-compatibel
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.