HiDrive
1 TB
6 maanden slechts
per maand
daarna € 5 / mnd.
Setupkosten: € 0
De afkorting NAS staat voor network attached storage, ofwel een op het netwerk aangesloten harde schijf. Waar het vroeger vooral werd gebruikt voor uitbreiding van lokale opslag voor bijvoorbeeld muziek-, foto-, of filmcollecties, zijn de mogelijke toepassingen van een NAS vandaag de dag een stuk diverser. Vrijwel alle types van de nieuwste generatie NAS servers beschikken over een ingebouwde DLNA mediaserver en kunnen als hostingserver voor websites functioneren. Steeds populairder is het gebruik van de NAS als een persoonlijke alternatief voor clouddiensten. Bekende aanbieders zijn Synology, QNAP, Seagate, Western Digital en Terramaster.
Dat de clouddiensten het op den duur van lokale opslag zullen winnen, is bijna onvermijdelijk. Voor sommige gebruikers is een NAS server echter nog steeds een betere optie. Er kleven namelijk toch nog een klein aantal nadelen aan het gebruik van clouddiensten.
Ten eerste is de veiligheid van de gegevens niet onomstreden bij het gebruik van een clouddienst. Wanneer alles lokaal opgeslagen ligt, heb je de veiligheid ook volledig zelf in handen! Ten tweede dien je te beschikken over een stabiele, betrouwbare en het liefst snelle internetverbinding wanneer je met enige regelmaat toegang wilt hebben tot grotere hoeveelheden data in de cloud.
Voor de gemiddelde gebruiker die geen hypergevoelige informatie opslaat en minder dan 2 TB opslagruimte nodig heeft, is het niet kosteneffectief om een NAS te gebruiken. Hiervoor zijn de kosten voor de gehuurde serveropslag bij clouddiensten eenvoudigweg te laag. Deze zinkende kostentrend lijkt ook nog door te zetten, wat in goedkopere abonnementskosten voor clouddiensten zal resulteren. Na aanschaf van je NAS apparatuur heb je geen voordeel meer van de zich steeds verbeterende en goedkoper wordende technologie, althans niet zonder extra kosten.
Bedenk voor de aanschaf van een NAS eerst goed waarvoor je de NAS wil gebruiken. Stel je hoge eisen aan de performance en wil je snel verschillende processen tegelijkertijd kunnen uitvoeren, kies dan een wat hoogwaardiger model met betere eigenschappen. Gebruik je de NAS voor ‘gewone’ opslag van je foto’s, muziek, en/of films, dan volstaat een eenvoudiger model vaak al. De volgende eigenschappen zijn belangrijk om in de gaten te houden bij het maken van een keuze.
Een NAS is in principe een kleine computer met de focus op opslag. Net als elke andere computer voeren de processoren op het moederbord de berekeningen uit. Hoe meer processoren er in de NAS ingebouwd zijn en hoe sterker ze zijn, hoe sneller de NAS server zal werken.
Het RAM-geheugen (random access memory) ofwel het werkgeheugen van de NAS bepaalt samen met de processoren de rekensnelheid van de NAS. Hoe hoger de RAM-capaciteit, hoe meer data er tegelijkertijd kan worden gebruikt voor de berekeningen, en hoe sneller de NAS server uiteindelijk zal zijn.
Een van de zwaktes van een NAS systeem is dat een schijf wel eens kapot gaat. Wanneer je een NAS met meerder schijfposities neemt, en deze met passende RAID (redundant array of independent disks) instellingen combineert, kan je ervoor zorgen dat er bij een defect van een fysieke schijf geen data verloren gaat. Hier geldt tot op zekere hoogte: hoe meer schijven, hoe minder risico op dataverlies wegens een defecte schijf. Schijven voor de NAS zijn er in verschillende groottes en types. Tegenwoordig vind je amper NAS schijven die kleiner zijn dan 2 TB. Je kan vaak ook nog kiezen tussen HDD of SSD schijven, waarbij de SSD significant sneller werkt dan een HDD.
Een van de gangbare functies van een NAS is het aansturen van een netwerkprinter. Deze verbind je via de USB-poort met de NAS. Afhankelijk van het model is dit een USB 2.0 of USB 3.0 (10x zo snel als USB 2.0) poort. Gebruik je grote externe harde schijven met je NAS? Dan is een USB 3.0 of wellicht zelfs een eSATA-aansluiting op je NAS aan te raden.
Afhankelijk van het besturingssysteem op de aangesloten apparaten en op de NAS zelf, kunnen de apparaten op verschillende manieren met elkaar communiceren. De beschikbare opties lopen breed uiteen: WebDAV, rsync, SFTP/FTPS,en SMB om er een aantal te noemen.
De eenvoudigste manier om je NAS met je HiDrive account te laten synchroniseren is via rsync. Alternatief zijn er, afhankelijk van welk pakket je kiest, de volgende protocollen beschikbaar: WebDav, SFTP/FTPS en SMB. Net als bij je NAS kan je op HiDrive verschillende gebruikers aanmaken. Deze gebruikers synchroniseren dan ook ook met de corresponderende partities van je HiDrive. Veiligheid van dataverkeer en opslag staan hoog in het vaandel. Via HiDrive is je data met een AES 128-encryptie opgeslagen en vindt de gegevensoverdracht plaats met een SSL 256-versleuteling. Je data wordt in de EU opgeslagen, in onze eigen ISO 27001-gecertificeerde datacenters.