Wat is PHP en hoe gebruik ik het?
Wat is PHP en wat heeft het met mijn website te maken?
PHP is een veelzijdige scripttaal die op de server wordt uitgevoerd en die niet onder controle van de browser staat, zoals bijvoorbeeld Javascript. Je kunt met PHP ook inhoud uit databases opvragen. PHP vormt de basis voor veel dynamische websites en contentmanagementsystemen, zoals WordPress, Joomla en Prestashop, en wordt vaak gebruikt voor forums, verwerking van formulieren, redactiesystemen, gastenboeken en zoekmachines.
In tegenstelling tot Perl kan PHP scriptcode rechtstreeks in HTML-pagina's worden opgenomen, waardoor ontwerp en programmering van elkaar kunnen worden gescheiden. Hiervoor wordt de code tussen '<?php en ?>
' geplaatst. PHP-commando's worden in PHP-segmenten meestal afgesloten met een puntkomma.
Je kunt PHP-code invoegen in een HTML-editor en het bestand vervolgens opslaan met de extensie '.php', zodat de server herkent dat het om een PHP-script gaat. Vervolgens kun je de pagina uploaden naar de server via FTP.
De PHP-community is regelmatig actief om PHP als programmeertaal verder te ontwikkelen. Men ontwikkelt nieuwe functies en features en repareert bestaande beveiligingslekken/beveiligingsproblemen. In november 2023 werd de nieuwste PHP-versie 8.3 uitgebracht. In de officiële Changelog vind je de wijzigingen.
STRATO controleert elke nieuwe versie voor je en stelt deze zo snel mogelijk beschikbaar in jouw hostingpakket.
Einde support
Met iedere nieuwe release stopt de support van een oude versie. Versie 8.0 liep af in november 2023. Deze versie wordt niet meer verder ontwikkeld door de PHP-community en nieuwe beveiligingslekken/beveiligingsproblemen worden niet meer gerepareerd.
PHP Extended Support
Als je een verouderde PHP-versie gebruikt, dan loop je dankzij de STRATO PHP Extended Support nog steeds geen risico. We zorgen voor het onderhoud in de vorm van regelmatige beveiligingspatches. Dit betekent dat je websites nog steeds beschermd zijn tegen aanvallen en dat je op je gemak kunt overschakelen naar de nieuwste PHP-versie door je website vooraf te testen op compatibiliteit met de nieuwe PHP-versie.
De PHP-community legt op deze hulppagina uit hoe je je website kunt migreren naar een nieuwe PHP-versie: PHP-migratie
Het uitzoeken van de PHP-versie
Jij bepaalt aan de hand van de in het pakket ingestelde PHP-versie, welke PHP-functies beschikbaar zijn en hoe up-to-date en veilig ze zijn. Naast de instelling in je STRATO klantenlogin kun je dit ook handmatig via een .htaccess-bestand vastleggen.
Voorbeeld: "Hello World"
<html>
<head>
<title>PHP-voorbeeld</title>
</head>
<body>
<h1>PHP-voorbeeld.</h1>
<?PHP echo "Hello World"; ?>
</body>
</html>
Voor de bezoeker van de webpagina wordt bij het oproepen van de pagina de gewenste tekst weergegeven, zonder PHP-scriptcode.
Voorbeeld: "Datumweergave"
<html>
<head>
<title>PHP-voorbeeld</title>
</head>
<body>
<h1>PHP-voorbeeld: </h1>
Vandaag is het <?PHP echo date("d.m.Y",time()); ?>
</body>
</html>
Voor de bezoeker van de webpagina wordt bij het openen van de pagina niet de PHP-scriptcode weergegeven, maar de huidige datum:
Complexere voorbeelden
Wanneer je geen permanente internetverbinding hebt is het aan te raden om voor het testen van complexere voorbeelden een testomgeving op je eigen computer in te richten. Daarvoor dien je een webserver en PHP te installeren. Hoe dit in zijn werk gaat lees je na op de websites die onder Meer informatie worden aanbevolen.
Uitzondering startpagina
Als je een PHP-pagina als startpagina wilt inrichten, mag zich geen index.html of index.htm op de webspace bevinden. Dit omdat de server je webspace doorzoekt naar verschillende "index-opstartbestanden" in deze volgorde: .html, .htm, .php
In plaats van index.php kun je ook andere bestandsnamen kiezen die als startpagina moeten worden opgeroepen.
De verschillende PHP-versies hebben standaard de volgende bestandsextensies
Versie | Bestandsextensie |
PHP 3 | .php3, .phtml |
PHP 4 | .php, .php4 |
PHP 5 | .php5 |
PHP 4.4 | geen bestandsextensie toegewezen |
Meer informatie:
https://www.php.net
De officiële website van de ontwikkelaars van php. Grotendeels in het Engels.
https://www.hotscripts.com
Engelstalige website met een grote verzameling scripts in o.a. php.
https://www.phphulp.nl/
Nederlandstalige verzameling van php-scripts en tutorials.
https://w3schools.com/php/default.asp
Engelstalige php-cursus voor beginners.