Je e-mail is verstuurd.

Van Virtuozzo naar KVM: overstappen naar het nieuwe virtualisatieplatform met je virtuele server

We zijn blij dat je hebt gekozen voor een herinstallatie op ons nieuwe KVM-platform. In de komende maanden kunnen we je nieuwe functies aanbieden die het beheer van je STRATO VPS nog makkelijker maken. We zijn ons er echter van bewust dat de overstap naar een nieuwe virtualisatieomgeving ook vragen en hindernissen met zich mee kan brengen. In dit artikel willen we je ondersteuning bieden en antwoorden geven op veelgestelde vragen. Als je ook feedback wilt geven over je overstap, kun je dat doen in deze enquête.

Dit artikel gaat over Linux V- en PA-S-klasse-servers die zijn overgestapt van de Virtuozzo-virtualisatieomgeving naar KVM. De klasse wordt geïdentificeerd door de productnaam. Informatie over de verschillende serverklassen kun je vinden in het volgende artikel:

https://www.strato.nl/faq/server/eerste-stappen-met-je-strato-server/


Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Wat zijn KVM-gebaseerde servers van STRATO?


Virtuele servers van STRATO op basis van KVM zijn een nieuwe generatie servers. KVM-servers bieden veel voordelen die niet of slechts beperkt mogelijk zijn met op Virtuozzo gebaseerde servers. De belangrijkste reden hiervoor is dat KVM je een volledig gevirtualiseerde omgeving geeft. Met deze virtualisatiearchitectuur draait je virtuele machine met zijn eigen Linux-kernel en emuleert hij de volledige gereserveerde hardware. Dit verbetert niet alleen de prestaties, maar ook de beveiliging dankzij het extra niveau van virtualisatie-isolatie. Andere voordelen van een KVM-gebaseerde server zijn: snellere beschikbaarheid van de nieuwste besturingssystemen, een browsergebaseerde VNC-console en verbeterde Docker- en Kubernetes-compatibiliteit.


Bij de nieuwe installatie op KVM wordt mij om een SSH-sleutel gevraagd. Hoe maak ik deze aan?


Voordat je een nieuwe installatie op KVM uitvoert, moet je een public/private key-combinatie aanmaken. De sleutel moet het OpenSSH-formaat hebben. Op een Windows-computer kun je het programma PuTTYgen gebruiken en op een Mac de terminal. Instructies over hoe je SSH-sleutels aanmaakt en gebruikt, vind je in ons artikel SSH-Keys aanmaken om in te loggen op je STRATO VPS Linux.


Behoud ik mijn IP-adres na de nieuwe installatie op KVM?


Nee, helaas kunnen we je momenteel geen overname van je IP-adres aanbieden. Na de herinstallatie ontvang je een nieuw IPv4-adres.


Hoe kan ik reverse DNS instellen voor mijn KVM-server?


Reverse DNS is een proces waarbij het IP-adres van een server wordt omgezet in een domeinnaam. Dit helpt om de eigenaar van een server te identificeren, de authenticiteit van e-mails te controleren en netwerkbeveiliging te garanderen.

Om reverse DNS voor je VPS in te stellen, meld je je aan in de STRATO serverlogin. Selecteer vervolgens »DNS-reverse« in het menu »Domeinnamen«.

domains-dns-reverse-nl.png

Let op: Om reverse DNS te configureren, moet je eerst een A-record met het IP-adres van je server instellen voor de geselecteerde domeinnaam.

Je hebt de mogelijkheid om een domein uit je STRATO pakket of een extern domein te gebruiken. 

Om dit in te stellen, klik je op het dropdown-menu onder DNS-naam. Als er nog geen DNS-naam is ingesteld, zie je daar standaard de hostnaam van je server. Klik op »Andere FQDN invoeren«. 

choose-fqdn-nl.png

Er wordt een nieuw tekstveld geopend met de titel FQDN. FQDN staat voor »Fully Qualified Domain Name«. Voer hier de volledige domeinnaam in.

domain-fqdn-nl.png

Klik op de knop »Accepteren«. De instellingen worden dan overgenomen.

Het kan tot 24 uur duren voordat reverse DNS volledig is geactiveerd.


Hoe stel ik IPv6 in op mijn server?


Wanneer je KVM nieuw installeert, krijg je automatisch een IPv6-adres naast je nieuwe IPv4-adres. Net als bij het IPv4-adres kun je dit vinden in de serverlogin op de pagina »Servergegevens« onder het menu-item »Mijn server«.

In tegenstelling tot andere STRATO servers hoef je geen verdere stappen te ondernemen om het in te stellen.


Hoe gebruik ik de VNC-console?


Nadat je je server nieuw hebt geïnstalleerd op KVM, kun je een browsergebaseerde VNC-console openen via het menu-item »VNC-console«. De console is zowel beschikbaar in het reddingssysteem als in het normaal opgestarte systeem. Zodra je het reddingssysteem hebt opgestart, kun je je server alleen benaderen via de VNC-console.

De VNC-console vind je onder het menu-item »Servertoegang«.

open-vnc-console-nl.png

Tijdens een nieuwe installatie op KVM wordt het root-wachtwoord direct overgedragen. Let op: kopiëren & plakken werkt niet in de VNC-console. Het root-wachtwoord moet daarom handmatig worden ingevoerd. De toetsenbordindeling is standaard ingesteld op Amerikaans-Engels.


Wat moet ik doen als ik mijn root-wachtwoord vergeten ben?


Als je je root-wachtwoord vergeten bent, kun je het wijzigen in het reddingssysteem.

Om het reddingssysteem te starten, ga je in de serverlogin naar menu-item »Back-up en herstel« en kies je »RecoveryManager«. Selecteer vervolgens »Reddingssysteem« en klik op »Reddingssysteem starten«.

start-recovery-nl.png

Zodra het reddingssysteem is gestart, heb je toegang tot je server via de interface van de VNC-console. 

In de VNC-console kun je zien hoe het op Debian gebaseerde reddingssysteem GParted met drie opties wordt gestart.

Bevestig de eerste optie met [ENTER].

image5

Je kunt de taal van het reddingssysteem selecteren. Selecteer met [ENTER] US English of voer het overeenkomstige nummer voor de gewenste taal in.

image6

Bevestig het volgende venster ook met [ENTER].

image7

Het reddingssysteem met GParted is gestart en staat tot je beschikking.

image8

Dit is de grafische gebruikersinterface, GParted kan nu eenvoudig met de muis worden bediend (de terminal zit erachter verborgen).

image9

Om toegang te krijgen tot je bestanden, moet je het bestandssysteem mounten door de volgende commando's in de terminal in te voeren:

sudo mkdir /media/vda1
sudo mount /dev/vda1 /media/vda1
cd /media/vda1
sudo chroot . /bin/bash

image10

Het bestandssysteem is nu geïntegreerd en je hebt toegang tot je bestanden. 

Voer nu het commando passwd in de terminal in en druk op [ENTER]. Voer vervolgens twee keer je nieuwe wachtwoord in. Dat is alles. Je kunt je server nu opstarten in de normale modus en je nieuw ingestelde wachtwoord gebruiken.


Is mijn Plesk-licentiesleutel nog steeds geldig na de nieuwe installatie op KVM?


Ja, als je al het nieuwe Editions-licentiemodel gebruikt, verandert er niets aan je Plesk-licentiesleutel. Je kunt deze dan blijven gebruiken voor je KVM-server en je vindt hem zoals gewoonlijk in het gedeelte »Servertoegang«. Als je nog het oude Domein-licentiemodel gebruikt, moet je eerst upgraden naar het nieuwe model om Plesk op je KVM-server te kunnen gebruiken.

Momenteel zijn er echter geen images beschikbaar met Plesk voorgeïnstalleerd. De installatie op je server is uiteraard nog steeds zonder problemen mogelijk. Je vindt een handleiding voor de installatie van Plesk in ons artikel Zo installeer je Plesk op je server.


Kan ik na een nieuwe installatie op KVM weer teruggaan naar Virtuozzo?


Ja, het is mogelijk om terug te gaan naar Virtuozzo na een nieuwe installatie op KVM. Je kunt dit tot 10 dagen na de eerste nieuwe installatie op KVM doen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. We zetten dan de laatst gemaakte back-up van je Virtuozzo-systeem terug.


Wat gebeurt er met mijn privé back-upmap als ik een nieuwe installatie op KVM uitvoer?


Bij een nieuwe installatie op KVM worden je bestanden in de privé back-upmap niet zoals gewoonlijk overgezet naar de geïnstalleerde server. Om je gegevens over te zetten naar het nieuwe systeem, kun je ze downloaden voor de nieuwe installatie of er een back-up van maken via FTP.


Hoe zet ik gegevens over van mijn Virtuozzo-gebaseerde server naar de nieuwe KVM-server?


Helaas is er geen directe methode om je gegevens over te zetten. We raden je daarom aan om SFTP te gebruiken om je gegevens te downloaden en te uploaden. Er zijn hiervoor talloze instructies te vinden op internet.


Hoe maak ik back-ups van mijn nieuwe KVM-server?


Dankzij de eigen kernel van je STRATO VPS op basis van KVM kun je Cyber Protect nu rechtstreeks op je systeem installeren. We raden hiervoor een van onze Cyber Protect back-uppakketten aan. Je kunt ook handmatig en zelfstandig back-ups van je server maken, maar we raden je sterk aan om een softwareoplossing te gebruiken.

Met STRATO Cyber Protect kun je eenvoudig back-ups maken om jezelf te beschermen tegen gegevensverlies. Maak back-ups bijvoorbeeld aan het einde van elke dag, wekelijks of in een tijdschema dat jou het beste uitkomt. Je kunt bepalen hoeveel back-ups er moeten worden gemaakt en hoe lang deze moeten worden opgeslagen. Kies tussen volledige, incrementele of differentiële back-ups. Het voordeel van meerdere back-ups: je kunt terugspringen naar elke dag en deze status gebruiken.

Meer informatie over STRATO Cyber Protect vind je hier: https://www.strato.nl/server/cyber-protect/

Hoe Cyber Protect technisch functioneert, lees je hier: https://www.strato.nl/faq/veiligheid/cyber-protect-eerste-stappen/

Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 664c4e9b7538baf47c0db58d7f9ee43392e933cf