FTP-programma’s

Waarom een FTP-programma gebruiken?

Het File Transfer Protocol (letterlijk: protocol voor het uitwisselen van bestanden), oftewel FTP, wordt gebruikt om bestanden te versturen via TCP-/IP-netwerken. Zo kunnen bestanden op een FTP-server worden geüpload en hier ook worden gedownload, verwijderd of van een andere naam worden voorzien. Bovendien maakt het netwerkprotocol de communicatie tussen twee FTP-servers mogelijk en kun je hiermee mappen aanmaken of wijzigen. FTP-programma’s maken via TCP verbinding met de poort van de server. Via deze server wordt de dataoverdracht vervolgens gecoördineerd met behulp van commando’s. Vele browsers hebben al een geïntegreerde FTP-client, maar er is ook software die de dataoverdracht met het FTP aanzienlijk vergemakkelijkt.


Zo werkt de dataoverdracht met het File Transfer Protocol

Om een FTP-server te bereiken, moet je eerst verbinding maken via een FTP-client. De client maakt verbinding met de Control Port van de server (dit is standaard poort 21) via TCP en kan vervolgens commando’s sturen die de server beantwoordt. De overdracht van bestanden verloopt via een andere poort. Hierbij bestaan er twee overdrachtsmodi. Bij de actieve modus geeft de client, die zelf een poort via 1023 gebruikt, bij het verbinden met de server via poort 21 zijn eigen IP-adres door. Daardoor weet de server op welke poort hij de client kan bereiken. Bij de passieve modus krijgt de server geen IP-adres van de client, bijvoorbeeld vanwege een firewallblokkade. In plaats daarvan biedt de server de client een poort aan om verbinding te maken.

Als je voor je webhosting gebruikmaakt van FTP-toegang, heb je baat bij een zeer snelle en eenvoudige dataoverdracht tussen het gebruikte apparaat en de webserver. FTP-software helpt hierbij. Kenmerkend voor FTP-programma’s is een gemakkelijk te bedienen gebruikersinterface; een punt waarop browser-gebaseerde clients tekort schieten. Bovendien kun je eenvoudig met FTP-programma’s bestanden in de bestaande mappenstructuur indelen en beheren. Administrators beheren de toegangsrechten van gebruikers die tegelijkertijd toegang hebben tot de FTP-server.


5 FTP-programma’s op een rij

Er zijn talrijke FTP-programma’s op de markt, die qua functionaliteit en bediening soms sterk van elkaar verschillen. Er bestaan zowel betaalde als gratis versies. Sommige zijn alleen compatibel met Windows; andere alleen met Mac OS X of Linux. Hieronder vind je vijf FTP-programma’s op een rij.


FTP-programma’s: FileZilla

FileZilla

FileZilla is om goede redenen een van de meestgebruikte FTP-programma’s. De opensourcesoftware is gratis en te gebruiken vanaf Windows 7, met Linux en met Mac OS X. Zodra er verbinding is, kunnen bestanden door klikken en slepen worden uitgewisseld tussen client en server. Ook ondersteunt FileZilla de overdracht van bijzonder grote bestanden (meer dan 4 GB) en biedt het de mogelijkheid om een onderbroken dataoverdracht weer te hervatten. Gebruikers kunnen de up- en downloadsnelheid zelf instellen. Met de servermanager kunnen de gebruikte FTP-servers, inclusief toegangsgegevens, worden opgeslagen. Eventueel kan het protocol voor de dataoverdracht met dit FTP-programma ook worden versleuteld via SSL/TLS of SSH. Een overzicht van de kenmerken van FileZilla:

  • compatibel met Windows, Linux en Mac OS X
  • ondersteunt SSL- en SSH-versleuteling
  • configureerbare overdrachtssnelheden
  • verbinding met FTP-proxyservers mogelijk
  • uitgebreide Engelstalige documentatie
  • KeepAlive-systeem voor het in stand houden van de netwerkverbinding

FTP-programma’s: Transmit

Transmit

Hoewel deze FTP-client niet gratis is, is Transmit een eersteklas keuze voor gebruikers van Mac OS X en iOS. Het FTP-programma gebruikt niet één, maar twee turbomotoren en biedt daardoor een snelle dataoverdracht en een aanpasbare bandbreedtelimiet. De typische Mac-interface is niet alleen optisch aantrekkelijk, maar ook functioneel. Dankzij de synchronisatiefunctie kunnen bijvoorbeeld hele mappen zonder problemen op elkaar worden afgestemd. Transmit ondersteunt de versleutelde overdracht via SSL/TSL en SSH, maar ook het gebruik van de online opslagdiensten, zoals Amazon S3, en WebDAV. Servers kunnen met Quick-Connect worden opgeroepen of worden opgeslagen als favorieten. Hierdoor worden ze voortaan op de startpagina van de toepassing weergegeven. Een samenvatting van de functies van Transmit:

  • compatibel met Mac OS X en iOS
  • ondersteunt SSL- en SSH-versleuteling
  • verbinding met FTP, SFTP, WebDAV en Amazon S3 mogelijk
  • instelbare up- en downloadlimiet
  • dataoverdracht van server naar server met FXP
  • dubbele turbomotor
  • meerdere actieve verbindingen mogelijk

FTP-programma’s: Cyberduck

Cyberduck

Cyberduck is een FTP-programma dat gratis te gebruiken is en alle Windowsbesturingssystemen vanaf XP en Mac OS X-besturingssystemen vanaf 10.7 ondersteunt. Met dit FTP-programma kun je verbinding maken met alle FTP-, SFTP- of WebDAV-servers, evenals met clouddiensten als Amazon S3, Azure of Openstack. De gebruikersinterface is intuïtief en overzichtelijk. Daardoor kunnen nieuwe servers snel worden toegevoegd. Het aantal gelijktijdige dataoverdrachten kan naar eigen behoefte worden beperkt. Ook is het hervatten van afgebroken overdrachten met deze software geen probleem. Bovendien kun je met Cyberduck gemakkelijk je bladwijzers organiseren, dankzij de klik-en-sleepfunctie. Bladwijzers kunnen zelfs worden geïmporteerd uit andere programma’s. Alles over deze opensourcetoepassing op een rijtje:

  • compatibel met Windows en Mac OS X
  • ondersteunt SSL- en SSH-versleuteling
  • verbinding met FTP, SFTP, WebDAV, Azure, OpenStack en Amazon S3 mogelijk
  • aantal gelijktijdige overdrachten instelbaar
  • archiveren en uitpakken van tar-/zip-bestanden via SSH
  • ondersteunt de wachtwoordmanager Sleutelhanger
  • gesegmenteerd uploaden voor bestanden groter dan 5 GB

FTP-programma’s: SmartFTP

SmartFTP

Je kunt de Shareware SmartFTP 30 dagen lang op proef gebruiken. De FTP-client kan worden geïnstalleerd op alle Windowsbesturingssystemen vanaf XP en ondersteunt de protocollen FTP, FTPs, SFTP en de diensten WebDAV, Amazon S3, Google Drive, Microsoft OneDrive en Terminal Emulator. Bovendien kun je verbinding maken met meerdere servers, zodat data per FXP ook van server naar server kan worden verplaatst. Verder is de geïntegreerde zoekfunctie bijzonder praktisch, vooral bij grotere FTP-servers. Na de proefperiode kunnen gebruikers van dit FTP-programma kiezen tussen de Professional- en de Ultimate-editie, die zich qua functionaliteit van elkaar onderscheiden. De Ultimate-editie van SmartFTP bevat de volgende opties:

  • compatibel met Windows
  • ondersteunt SSL- en SSH-versleuteling
  • verbinding met FTP, SFTP, WebDAV, Google Drive, Microsoft OneDrive, Terminal Emulator en Amazon S3 mogelijk
  • mogelijkheid om tijdschema’s voor overdrachten te maken
  • hervatten van afgebroken overdrachten
  • gelijktijdige verbinding met meerdere servers

FTP-programma’s: WinSCP

WinSCP

WinSCP is een opensourceprogramma voor Windows (vanaf XP), dat niet alleen FTP en SFTP, maar ook het versleutelingsprotocol SCP ondersteunt. Gebruikers profiteren bij de verbinding met SSH-servers van een versleutelde bestandsuitwisseling en ook de overdracht van aanmeldgegevens is versleuteld. Met WinSCP kunnen mappen worden gesynchroniseerd en bestanden worden gekopieerd, verwijderd of verplaatst. De gebruiker kan kiezen tussen twee gebruikersinterfaces: de Explorer-interface is gebaseerd op de bekende mappenstructuur van Windows, terwijl de Norton Commander-interface gebaseerd is op de gelijknamige bestandenmanager. Vaak gebruikte verbindingen kunnen met WinSCP als favorieten worden opgeslagen. De feiten op een rijtje:

  • compatibel met Windows
  • ondersteunt SSL-, SSH- en SCP-versleuteling
  • verbinding met FTP en SFTP mogelijk
  • mappensynchronisatie in deels of volledig geautomatiseerde stappen
  • geïntegreerde tekstverwerker
  • optionele portable versie maakt gebruik zonder installatie mogelijk

Dataoverdracht gemakkelijker gemaakt

Het File Transfer Protocol zorgt voor een eenvoudige dataoverdracht tussen twee computers, twee servers of een server en een computer. Naast een internetverbinding heb je alleen een FTP-server en een FTP-client nodig. Het protocol wordt vooral veel gebruikt bij webhosting, zodat geautoriseerde gebruikers de gewenste bestanden zonder problemen in hun eigen webspace kunnen uploaden of de daar opgeslagen bestanden kunnen downloaden.

Ook de meeste FTP-programma’s die gratis zijn, ondersteunen doorgaans de versleutelingsprotocollen SSL en TSL. Wie veel waarde hecht aan de bescherming van gevoelige informatie, doet er daarom zeker goed aan om voor deze vorm van versleutelde overdracht te kiezen.

Is je interesse gewekt? Meer artikels over alternatieve programma’s inzake hosting vind je hier en hier.