Wil je graag nieuwe berichten aan je WordPress site toevoegen? Dan zul je gebruik moeten maken van een WordPress editor. Een WordPress editor is een soort tekstverwerker waarmee je je bericht vormgeeft. Standaard beschikt WordPress over twee editors: de WordPress visual editor en de WordPress HTML editor. Beide WordPress editors verschijnen wanneer je een bericht bewerkt of toevoegt. Om een bericht toe te voegen, klik je boven in de taakbalk op ‘+ Nieuw’. Het is ook mogelijk om in het linkermenu op ‘Berichten’ te klikken en vervolgens naar ‘Nieuw bericht’ te gaan. Je ziet nu een tekstveld met twee tabbladen: ‘Visueel’ en ‘Tekst’. ‘Visueel’ is de WordPress visual editor, ‘Tekst’ de WordPress HTML editor.
Een WordPress site verhuizen naar een nieuwe server en een nieuw domein, kan door een redelijk ervaren WordPress gebruiker probleemloos zelf gedaan worden. In een paar stappen worden alle thema’s, plug-ins, instellingen en natuurlijk ook de gehele inhoud (inclusief reacties) overgezet. Voor de WordPress migration heb je FTP-toegang tot je huidige website nodig, evenals phpMyAdmin-toegang tot de bestaande database en een webhostingpakket bij een (nieuwe) aanbieder. Binnen een uur kun je oude data opslaan en exporteren, nieuwe toegangen en een nieuwe database aanmaken en de bestaande gegevens aanpassen en weer importeren.
De WordPress visual editor is een zogenaamde WordPress WYSIWYG editor. WYSIWYG staat voor ‘what you see is what you get’, ofwel: wat je ziet is wat je krijgt. Dit betekent dat alles wat je in een WordPress WYSIWYG editor invoert, ook zo op de website verschijnt. Je hoeft dus geen gebruik te maken van HTML om artikelen op te maken. De WordPress visual editor werkt met een aangepaste versie van TinyMCE, een geavanceerde open source WYSIWYG editor. Hierdoor kent de WordPress visual editor functionaliteiten die vergelijkbaar zijn met de opties die je gewend bent van programma’s als Microsoft Word. Met de functies in de toolbar is het onder andere mogelijk om tekst vetgedrukt of cursief te maken, om quotes toe te voegen en om video’s in te sluiten. Vind je de WordPress visual editor te beperkt? Dan kun je ervoor kiezen om de editor uit te breiden óf deze te vervangen met behulp van een WordPress editor plugin. Hierover later meer.
Waar je in de WordPress visual editor direct het resultaat ziet van je aanpassingen, zal je in de WordPress HTML editor aan de slag moeten met de HTML codering. HTML staat voor HyperText Markup Language en geldt als de standaard opmaaktaal voor webpagina’s. In de WordPress HTML editor kun je gebruik maken van een aantal voorgeselecteerde coderingen in de toolbar, maar indien gewenst kun je zelf nog andere HTML codes invoeren. Veel mensen die bekend zijn met HTML maken liever gebruik van deze editor, omdat je gemakkelijker de opmaak van een tekst kunt kopiëren en plakken. Ook kun je eventuele opmaakfouten eenvoudig opsporen. De WordPress HTML editor is niet uit te breiden middels een WordPress editor plugin (dit is ook niet nodig, want je kunt alle gewenste HTML-coderingen gebruiken).
Wanneer je niet tevreden bent over de standaard WordPress visual editor, heb je in principe twee mogelijkheden: de WordPress visual editor uitbreiden óf vervangen. Hieronder zullen we een aantal populaire plugins bespreken.