WordPress database

Wat is een WordPress database?

Waarschijnlijk heb je wel eens van het begrip ‘database’ gehoord. Vroeger stond jouw naam in de database van school en tegenwoordig staat je naam in de database van de gemeente waar je woont. Deze instellingen bewaren jouw gegevens in een database omdat zij op die manier de door jou verschafte informatie snel kunnen opvragen. Eigenlijk geldt hetzelfde voor een WordPress database. Een WordPress database slaat namelijk alle data van jouw website op zodat jij deze informatie (wanneer noodzakelijk) gemakkelijk op kunt vragen en bewerken. Zonder database is het niet mogelijk WordPress te installeren. Het systeem slaat namelijk alle WordPress elementen (artikelen, plugins, gebruikers, etc.) die je aan je website hebt toegevoegd op in de database.


WordPress MySQL-database

Om gebruik te kunnen maken van WordPress, heb je een MySQL-database nodig. MySQL is een database management systeem dat gebruik maakt van de databasetaal SQL (Structured Query Language). Via PHP scripts kun je informatie uit de WordPress MySQL-database opvragen of wijzigen. MySQL is een populaire database, omdat het systeem weinig geheugen in beslag neemt en toch grote hoeveelheden data kan verwerken. WordPress hostingproviders zoals STRATO bieden standaard MySQL aan in hun pakket, zodat je zelf alleen nog maar een kort installatieproces hoeft te doorlopen. Als je ervoor kiest om zelf je website te hosten, zal je ook zelf een MySQL-database aan je WordPress site moeten toevoegen.


Installatie van de WordPress MySQL-database

Wanneer je WordPress via een hostingprovider installeert, zal tijdens de installatie gevraagd worden naar de naam van de database, host, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze informatie staat opgeslagen in het configuratiebestand (wp-config.php) van je website. WordPress gebruikt de door jou verstrekte informatie om database-tabellen aan te maken en hier alvast de default-informatie in op te slaan. Deze set bestanden bepaalt de inhoud van je website en kan dynamisch worden opgehaald. Dit betekent dat alle HTML-bestanden van je website ook dynamisch zijn en dat er bij het maken van een nieuwe pagina dus niet steeds een nieuw HTML-bestand aan hoeft te worden gemaakt.

Na installatie van WordPress, bevat de MySQL-database de volgende 11 tabellen:

  • wp_commentmeta: Deze tabel bevat meta-informatie (informatie die iets vertelt over andere informatie) over de reacties die op je website zijn gepost. Je kunt hierbij denken aan de status van een bepaalde reactie (goedgekeurd, in afwachting, verwijderd, etc.).
  • wp_comments: Dit zijn de reacties die daadwerkelijk op je WordPress website zijn geplaatst (inclusief naam van de auteur, URL, e-mail etc.).
  • wp_links: Dit deel van de WordPress database wordt voornamelijk gebruikt voor het veilig stellen van eerder gecreëerde blogrolls (verzameling links die naar andere blogs verwijzen).
  • wp_options: Deze tabel bevat voornamelijk instellingen die invloed hebben op de gehele website, zoals de site URL, het admin e-mailadres, de standaard categorieën, posts per pagina, tijdinstellingen etc. Daarnaast wordt deze tabel vaak gebruikt door WordPress plugins.
  • wp_postmeta: In dit deel van de WordPress database staat meta-informatie over je posts en pagina’s. Zo staat er welk template gebruikt wordt voor het weergeven van je posts, en welke handmatige aanpassingen gemaakt zijn.
  • wp_posts: Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze tabel alle posts van je website. Ook pagina’s en aanpassingen staan hier opgeslagen.
  • wp_terms: Om alle content op je website te ordenen, maakt WordPress gebruik van een taxonomiesysteem. Individuele items in een taxonomiesysteem worden termen genoemd en in deze tabel opgeslagen.
  • wp_term_relationships: Dit deel van de WordPress database verbindt posts met termen uit de wp_terms tabel.
  • wp_term_taxonomy: Deze tabel bevat de taxonomieën van de website die horen bij de termen in de wp_terms tabel.
  • wp_usermeta: Hier staat meta-informatie over de gebruikers van de website.
  • wp_users:: In deze tabel vind je gebruikersinformatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mailadressen.

Je WordPress database beheren met behulp van phpMyAdmin

Omdat de WordPress MySQL-database niet over een grafische interface beschikt, is het heel lastig om veranderingen in de database aan te brengen. Er wordt daarom vaak gebruik gemaakt van het programma phpMyAdmin. Met dit programma krijg je gemakkelijk toegang tot de database en kun je alle gewenste database management acties uitvoeren. Let op: voordat je aanpassingen in de WordPress database maakt, is het altijd verstandig eerst een back-up te maken.


WordPress database plugins

Er zijn verschillende WordPress database plugins die de omgang met de MySQL-database kunnen vereenvoudigen. Voorbeelden van populaire WordPress database plugins zijn: WP Optimze, WP-DBManager, UpdraftPlus, Optimize Database After Deleting Revisions, WordPress Database Reset, Participants Database en Contact Form DB.


WordPress database

In het kort: zo werkt de database van WordPress

  • Een WordPress database slaat alle data van jouw website op, zodat jij deze informatie in een later stadium gemakkelijk op kunt vragen en bewerken.
  • Om gebruik te kunnen maken van WordPress, heb je een MySQL-database nodig. MySQL is een populaire database omdat het systeem weinig geheugen in beslag neemt en toch grote hoeveelheden data kan verwerken.
  • Wanneer je WordPress via een hostingprovider installeert, zal tijdens de installatie gevraagd worden naar de naam van de database, host, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze informatie staat opgeslagen in het configuratiebestand (wp-config.php) van je website.
  • Na installatie van WordPress, bevat de MySQL-database de volgende 11 tabellen: wp_commentmeta, wp_comments, wp_links, wp_options, wp_postmeta, wp_posts, wp_terms, wp_term_relationships, wp_term_taxonomy, wp_usermeta en wp_users.
  • Om toegang te krijgen tot de database, wordt vaak gebruik gemaakt van het programma phpMyAdmin, omdat MySQL zelf niet over een grafische interface beschikt.
  • Er zijn verschillende WordPress database plugins die de omgang met de MySQL-database kunnen vereenvoudigen.