WordPress maakt standaard gebruik van een systeem waarin meerdere gebruikers kunnen worden aangemaakt. Dat betekent dat je als beheerder kunt bepalen wie welke gebruikersrol krijgt en welke rechten daaraan gekoppeld zijn. Op die manier kun je gemakkelijk instellen wat een bepaalde gebruiker wel en niet mag doen. WordPress onderscheidt de volgende rollen: beheerder, redacteur, auteur, schrijver en abonnee. Wie daar extra rollen aan toe wil voegen, kan ervoor kiezen om een WordPress membership plugin te installeren. Met een WordPress membership plugin heb je namelijk de mogelijkheid om extra gebruikersrollen te definiëren. Je kunt bijvoorbeeld verschillende abonneecategorieën aanmaken, waarbij je bepaalde content enkel toont aan betalende gebruikers.
Wanneer je je zoektocht naar een geschikte WordPress membership plugin start, zal je direct merken dat het aanbod erg groot is. Voordat je willekeurig een plugin installeert, is het daarom verstandig om voor jezelf op een rijtje te zetten waar de membership plugin voor jouw WordPress site aan moet voldoen. Welke functies vind je belangrijk en in hoeverre wil je controle hebben over je content? Er zijn plugins die simpelweg een onderscheid maken tussen betalende en niet-betalende gebruikers (waarbij betalende gebruikers meer content zien), maar je hebt bijvoorbeeld ook WordPress membership plugins die bepaalde content pas na verloop van tijd vrijgeven (content dripping). Ook is het belangrijk om na te denken over het eventuele betalingssysteem dat je wilt gebruiken, en welke integratiemogelijkheden je wilt gebruiken.
Als je voor jezelf op een rijtje hebt gezet waar de membership plugin voor jouw WordPress site aan moet voldoen, kun je de verschillende plugins met elkaar vergelijken. De volgende drie WordPress membership plugins worden veel gebruikt:
MemberPress is een van de populairste WordPress membership plugins en dat is niet zonder reden: de mogelijkheden zijn enorm en de tool is erg gebruiksvriendelijk. Met MemberPress heb je de volledige controle over de inhoud van je website, en kun je gebruikers toegang tot specifieke posts, pagina’s of categorieën verlenen of weigeren. Ook kun je gebruik maken van content dripping. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een online cursus aanbiedt, en elke week nieuw lesmateriaal vrij wilt geven. De WordPress membership plugin kan onder andere geïntegreerd worden met AWeber, MailChimp, GetResponse en Amazon Web Services. Daarnaast ondersteunt MemberPress de betaalsystemen PayPal, Stripe en Authorize.net.
Een mogelijk nadeel van MemberPress is de prijs. Om een jaar lang gebruik te maken van de WordPress membership plugin, betaal je voor de Business Edition 99 dollar en voor de Developer Edition 199 dollar. Daarnaast zijn de standaard integratiemogelijkheden beperkt, al kun je deze relatief eenvoudig uit laten breiden. Het grootste nadeel van MemberPress voor de Nederlandse markt zijn de beperkte betaalmogelijkheden. De WordPress membership plugin ondersteunt namelijk enkel de eerder genoemde betaalsystemen.
Zoals de naam al doet vermoeden, is WooCommerce Memberships een WordPress membership plugin die gemaakt is door de ontwikkelaars van WooCommerce. WooCommerce is een van de populairste WordPress eCommerce plugins. Als je al gebruik maakt van WooCommerce, is de keuze voor deze WordPress membership plugin dan ook een logische. Betaalsystemen die door WooCommerce worden ondersteund (en dat zijn er veel; van iDEAL tot PayPal), worden ook ondersteund door WooCommerce Memberships. Bovendien zijn er veel integratiemogelijkheden.
Net zoals bij MemberPress, is ook bij WooCommerce Memberships de prijs een mogelijk nadeel. Voor één site betaal je 149 dollar, voor 5 sites 199 dollar en voor 25 sites 249 dollar. Daarnaast mist deze WordPress membership plugin een aantal belangrijke functies. Zo heb je bepaalde abonnementsfuncties niet, kunnen gebruikers geen terugkerende betalingen instellen en behoort ook content dripping niet tot de standaard mogelijkheden. Wel kun je deze functies toevoegen door de plugins WooCommerce Subscriptions en WooCommerce Suscription Downloads te kopen.
S2Member is een populaire WordPress membership plugin die al een flinke tijd meedraait. Het beste aan deze plugin: de basisversie is gratis. Je kunt deze plugin dus vrijblijvend downloaden en uitproberen. De basisversie mag dan wel beperkte mogelijkheden hebben; de plugin zit wél goed in elkaar. Zo kun je gemakkelijk MailChimp, bbPress en BuddyPress integreren en ondersteunt S2Member PayPal.
Een van de nadelen van S2Member is dat deze WordPress membership plugin niet zo gebruiksvriendelijk is als andere WordPress membership plugins. Daarnaast zijn de mogelijkheden van de basisversie beperkt; er wordt maar één betaalsysteem ondersteund en om gebruik te maken van bijvoorbeeld content dripping heb je de Pro-versie nodig. Die Pro-versie is dan weer prijzig: je betaalt 89 dollar voor één site en 189 dollar voor meerdere websites.
Bovenstaande voorbeelden geven een indruk van de mogelijkheden die je hebt wanneer je een WordPress membership plugin downloadt. Het aanbod aan WordPress membership plugins is echter veel groter. Onderzoek dus altijd welke WordPress membership plugin het beste bij jouw wensen aansluit. Voorbeelden van andere plugins die het overwegen waard zijn: Restrict Content Pro, Paid Memberships Pro, iThemes exchange, Memberium, Rainmaker Platform, Magic Members, MemberMouse, Zippy Courses, InstaMember, FastMember, WP eMember en Cart66 Cloud.