WordPress Theme

Wat zijn WordPress themes?

WordPress is speciaal ontwikkeld om het bouwen van een website zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het proces wordt onder andere vereenvoudigd doordat WordPress met themes werkt. Een theme (ook wel 'WordPress template' of 'WordPress thema' genoemd) is kort gezegd een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepalen. Je kiest een theme dat bij jouw site past en kunt dit vervolgens in meer of mindere mate zelf aanpassen. Op deze pagina lees je meer over WordPress templates. In het eerste deel van de tekst, gaan we in op het WordPress thema op zich. Hoe kies je een geschikt WordPress theme? Wat is het verschil tussen gratis en premium WordPress themes? En hoe kun je je favoriete WordPress theme installeren? Verkies je het om zelf een WordPress thema te maken? Dan kan dat met de WordPress theme builder, ook wel WordPress theme maker genoemd. Ook dat leggen we je hieronder uit.


Hoe kies je een WordPress theme?

Er zijn duizenden templates beschikbaar voor WordPress en het kan dan ook gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kies je nu de ideale template?

Het is natuurlijk van belang dat de de template die je voor WordPress kiest, past bij de inhoud van je website. Daarbij kijk je zowel naar het soort inhoud (een blog met vooral tekst vraagt om een heel ander thema dan een website waarop afbeeldingen centraal staan) als naar de inhoud zelf (de stijl van de templates van WordPress moeten passen bij het onderwerp van je site). Sommige WordPress templates zijn al helemaal afgestemd op een specifiek soort website, zoals een webshop of een fotoportfolio. Om gemakkelijker thema´s te vinden die bij je site passen, kun je met behulp van de eigenschapfilter thema's selecteren op onderwerp (ga via je admin dashboard naar 'Weergave' > 'Thema's' > 'Nieuwe toevoegen' > 'Eigenschapfilter'). Ook in de shops voor premium WordPress themes kun je vaak op categorie selecteren.

Behalve naar de stijl van de WordPress template, is het belangrijk om te kijken naar de functies die de template biedt. Bedenk welke onderdelen voor jou essentieel zijn; wellicht wil je dat je theme in ieder geval een foto-slider of lightbox bevat, of je de mogelijkheid geeft je website op een gemakkelijke manier te vertalen. Via het eigenschapfilter in de WordPress theme directory kun je thema's ook op basis van functies filteren.

Een andere tip voor het kiezen van een WordPress thema: bekijk de beoordelingen van andere gebruikers. Als een thema een groot aantal positieve beoordelingen krijgt, kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid in orde zijn. In de WordPress theme directory vind je de beoordelingen onder 'Details en voorbeeld' (ga via je admin dashboard naar 'Weergave' > 'Thema's' > 'Nieuwe toevoegen' en dan naar het thema dat je overweegt).

Het kiezen van een template betekent ook dat je moet beslissen of je een gratis of premium WordPress thema gaat gebruiken. Hier lees je meer over in de volgende alinea's.


Gratis WordPress Thema versus premium WordPress thema

Wanneer je een WordPress website maakt, heb je de keuze tussen het gebruiken van een gratis WordPress template en premium WordPress template. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Hieronder hebben we een paar kenmerken op een rijtje gezet. Wat voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt en van de plannen die je met je website hebt.

Kwaliteit

Hoewel je misschien zou verwachten dat de kwaliteit van een premium WordPress thema altijd beter is dan de kwaliteit van een gratis WordPress theme, is dit niet per definitie het geval. Kies je een gratis template uit de WordPress directory, dan heeft deze template een uitgebreid reviewproces doorstaan. Templates moeten namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om te mogen worden opgenomen in de WordPress directory. Dit neemt niet weg dat er veel zeer goed gebouwde premium thema's verkrijgbaar zijn.

Mogelijkheden

Een premium WordPress template biedt over het algemeen meer mogelijkheden dan een gratis WordPress template. Daarbij gaat het zowel om de hoeveelheid ingebouwde functies als om de mate waarin je het thema zelf nog kunt aanpassen. Hierover later meer. Dat eerste kan overigens ook een nadeel zijn; wanneer je een simpele website maakt en die extra opties niet gebruikt, kunnen ze je website onnodig trager maken.

Originaliteit

Gratis WordPress themes worden veelvuldig gebruikt voor websites en blogs. Het gevolg is dat je met een premium WordPress theme eerder een origineel design te pakken hebt. Daar komt nog bij dat je met een premium theme meer ruimte hebt voor het personaliseren van je website. Wanneer je originaliteit belangrijk vindt, is een premium theme dus over het algemeen de beste keuze.

Updates

De technologie van WordPress ondergaat regelmatig een update. Om je website optimaal te kunnen laten functioneren, is het essentieel dat je template compatibel is met de nieuwste WordPress versie. Doorgaans zijn Premium WordPress templates meer up to date dan gratis WordPress templates. Gratis templates worden vaak pas later aangepast en het komt ook voor dat dit helemaal niet gebeurt.

Support

Een groot voordeel van een premium WordPress thema is dat je er normaliter support bij krijgt. Als je een probleem of een vraag hebt, kun je contact opnemen met de makers ervan. Bij een gratis WordPress theme is dit lang niet altijd het geval. Vind je het belangrijk dat je hulp kunt inschakelen, houd hier dan rekening mee bij het kiezen van een theme.


Hoe moet je een WordPress template installeren?

Een gratis WordPress template installeren

Heb je een gratis WordPress template gekozen, dan installeer en activeer je deze in een paar simpele stappen. Hierbij gaan we ervan uit dat je een template uit de WordPress directory gaat gebruiken (wat aan te raden is, omdat deze templates uitgebreid gecontroleerd zijn). In het linkermenu van je admin dashboard ga je via 'Weergave' naar 'Thema's'. Je komt nu eerst bij een overzicht van de thema's die al zijn geïnstalleerd. Wil je een nieuw thema installeren, dan ga je bovenaan de pagina naar 'Nieuwe toevoegen' (of onderaan naar 'Nieuw thema toevoegen'). Nu zie je de directory met gratis WordPress templates. Zoek het theme van jouw keuze op en klik op 'Installeren'. Vervolgens kun je direct op 'Activeren' klikken of dit op de pagina met geïnstalleerde thema's doen.

Een premium WordPress template installeren

Premium WordPress templates kun je downloaden via theme shops als StudioPress, Themify en Themeforest. Doorgaans ontvang je het thema dat je gekocht hebt in de vorm van een .ZIP-bestand. Wanneer je dit bestand ontvangen hebt, ga je op je admin dashboard via 'Weergave' en 'Thema's' naar 'Nieuwe thema's', waar je de optie 'Thema uploaden' ziet. Klik je hierop, dan kun je via 'Bestand kiezen' het gewenste .ZIP-bestand selecteren. Daarna verloopt het installatieproces hetzelfde als bij het een gratis thema: je klikt op 'Nu installeren' en hoeft het thema daarna alleen nog maar te activeren. Ben je liever wat creatiever met de WordPress thema’s en wil je er zelf een maken of aanpassen? Dat kan ook.


WordPress Theme

Op welke manieren kun je een template maken met WordPress?

Naast de mogelijkheid om een kant-en-klare template te gebruiken voor je WordPress website, kun je ervoor kiezen om zelf een WordPress thema te maken. Er zijn twee manieren om zelf een WordPress thema te maken: door een WordPress theme builder plug-in te gebruiken, of door handmatig een template te maken voor je WordPress website. Voor deze laatste optie dien je wel het een en ander over programmeren te weten.


WordPress theme builder plug-ins

Een WordPress theme builder, ook wel page builder genoemd, helpt je om op een eenvoudige manier een geavanceerde WordPress template te maken. Je hebt hiervoor geen programmeerkennis nodig, want aan het gebruik van een WordPress theme maker komt geen moeilijke codetaal te pas. Jouw ontwerp wordt namelijk automatisch door de page builder omgezet in de code die daarvoor nodig is.

WordPress theme builders kun je vinden in de WordPress Plugin Directory en zijn kosteloos of tegen betaling te installeren. Let bij het kiezen van een WordPress theme builder op de beoordelingen van andere gebruikers en bekijk de functionaliteiten die het programma biedt. Niet alle plug-ins zijn namelijk even goed. Populaire WordPress theme builders zijn: Page Builder: Live Composer, Page Builder by SiteOrigin en Beaver Builder. We zullen deze drie WordPress theme builders in het kort beschrijven.

  • Page Builder: Live Composer - Deze plug-in is kosteloos te installeren en open source. De ontwikkelaars van Live Composer zorgen ervoor dat er regelmatig nieuwe updates beschikbaar zijn en leveren gratis support. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van de meeste andere gratis WordPress theme builders. Dankzij het intuïtieve drag & drop-systeem van deze plug-in is Live Composer erg gebruiksvriendelijk.
  • Page Builder by SiteOrigin - Ook deze plug-in is kosteloos, al zou je dat op basis van de specificaties niet zeggen. De Page Builder by SiteOrigin biedt namelijk alles wat je van een premium plug-in zou verwachten. De plug-in pakt het iets meer bij de bron aan en brengt je terug naar het WordPress admin-gedeelte. Het voordeel hiervan is dat deze WordPress theme builder niet zoveel vraagt van je site ten opzichte van plug-ins die front-end editing aanbieden. Bovendien is deze theme builder responsive, werkt de plug-in met elk WordPress thema en wordt er actief aan updates gewerkt.
  • Beaver Builder - Deze plug-in biedt je een uitgebreide en handige drag & drop front-end editor waardoor de standaard editor van WordPress overbodig wordt gemaakt. Beaver Builder bevat een aantal relevante thema’s waarmee je eenvoudig en snel de belangrijkste pagina’s van je website kunt maken. Wie geen gebruik meer wil maken van de standaard WordPress editor, heeft met Beaver Builder een goed alternatief te pakken.

Handmatig een WordPress thema maken of aanpassen

Zoals hierboven beschreven, zijn er allerlei plug-ins beschikbaar die je kunnen helpen om een eigen WordPress thema te maken voor je website. Maar beschik je over HTML-, PHP- en CSS-kennis, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een WordPress thema te maken, zonder de hulp van een WordPress theme builder plug-in. In principe heb je dan alleen een goede front-end tekstverwerker nodig en een recente versie van WordPress met FTP-toegang om je nieuwe thema te uploaden.

Het voordeel van het handmatig maken van een thema is dat je niet afhankelijk bent van de (beperkte) opties die een vooraf gemaakt thema je bieden. Je kunt vanaf nul beginnen met het maken van een WordPress thema en je WordPress thema precies zo maken zoals jij dat wilt. Het kost wel wat meer tijd en moeite om alles zelf te coderen maar dan heb je wel een origineel thema dat precies bij jouw wensen aansluit.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de codes van een bestaand thema te wijzigen en deze naar jouw smaak aan te passen. Dit scheelt een hoop tijd want veel is al voor je gedaan. Het is aan te raden om in het geval van aanpassingen een child theme te maken. Een child theme zorgt er namelijk voor dat je aanpassingen bewaard blijven als je thema bijvoorbeeld automatisch een update ondergaat.


WordPress Theme

WordPress themes in het kort

  • Een WordPress theme of template is een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepaalt.
  • Er zijn duizenden WordPress themes beschikbaar, waarbij je de keuze hebt uit gratis en premium themes. Een WordPress thema kan kant-en-klaar van internet gehaald worden waarna het alleen nog naar eigen smaak aangevuld hoeft te worden.
  • Let er bij het kiezen van een WordPress theme op dat het theme goed bij het onderwerp van je website past, dat het de eigenschappen heeft die voor jou essentieel zijn en dat het thema positief beoordeeld wordt door andere gebruikers.
  • Of je beter voor een gratis WordPress theme of voor een premium WordPress thema kunt kiezen, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen; beide opties hebben verschillende voor- en nadelen. Het installeren van een gratis WordPress theme doe je direct via de WordPress directory. Premium themes dien je eerst te downloaden via een WordPress theme shop en vervolgens te uploaden naar je website.
  • Zelf een WordPress thema maken is mogelijk met behulp van een WordPress theme builder plug-in maar ook handmatig kun je een WordPress thema maken. Dat laatste vergt echter wat meer tijd en programmeerkennis.