De meeste WordPress templates bieden ruimte voor het toevoegen van widgets. Widgets maken het voor bezoekers gemakkelijker om te navigeren op je website, maar hebben ook voordelen voor jou als websitebeheerder. Op deze pagina leggen we uit wat WordPress widgets precies zijn, wat je er allemaal mee kunt en hoe je ze aan je site kunt toevoegen.
Een WordPress widget is een soort vakje dat extra inhoud of een nieuwe functie toevoegt aan je WordPress site. Denk bijvoorbeeld aan een zoekbalk, een menu of social media buttons. Waar op een website deze widgets precies te vinden zijn, hangt af van de template die voor die site gebruikt wordt. De meeste templates hebben namelijk bepaalde widget-ready areas: delen die geschikt zijn om widgets in te plaatsen. In de praktijk staan widgets meestal in de rechter sidebar (de balkvormige ruimte die je helemaal rechts op een website ziet). Toch kun je widgets ook tegenkomen in onder meer de header (volledig bovenaan de pagina), de footer (volledig onderaan de pagina) of direct onder een tekst.
Wanneer je een WordPress template gebruikt, horen hier een aantal standaard widgets bij. Om hoeveel widgets het dan gaat, en welke widgets het zijn, verschilt per template. Website-onderdelen die je in de vorm van een standaard WordPress widget kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:
Het is erg eenvoudig om de widgets die bij je WordPress template inbegrepen zijn aan je website toe te voegen; in een paar muisklikken zet je ze op actief of juist op non-actief. Wanneer je naar je WordPress dashboard gaat, en dan via 'Weergave' naar 'Widgets', zie je aan de linkerkant alle widgets die je tot je beschikking hebt. Aan de rechterkant van de pagina zie je waar jouw template ruimte biedt voor het plaatsen van widgets. Je sleept de widget die je op je website wilt hebben naar de gewenste locatie en klikt dan op 'Opslaan'. Veel widgets kun je zelf nog verder vormgeven. Dit doe je in het menu dat opent wanneer je op de betreffende widget klikt.
Naast de standaard WordPress widgets, zijn er ook duizenden andere WordPress widgets die je aan je site kunt toevoegen. Een deel van deze widgets zal een functie hebben die vergelijkbaar is met die van de WordPress widgets die bij je template horen. Wanneer je bijvoorbeeld een overzicht van de laatst gepubliceerde artikelen op je site wilt plaatsen, kun je hier zowel een standaard WordPress widget als een externe WordPress widget voor gebruiken. Wel bieden de externe widgets normaliter meer opties. Er zijn ook veel widgets die een functie vervullen die de standaard widgets van WordPress niet vervullen. Met widgets die je extra kunt installeren maak je bijvoorbeeld:
Wil je een nieuwe widget aan je WordPress site toevoegen, dan dien je dit te doen door middel van het installeren van een plugin. Er zijn plugins die volledig uit een bepaalde widget bestaan, maar er zijn ook plugins die een bredere functie vervullen en waarvan de widget slechts een onderdeel is. Om een plugin te installeren, ga je op het admin dashboard naar 'Plugins' en klik je op 'Nieuwe plugin'. Je komt nu terecht bij een overzicht van de beschikbare plugins. Hier kun je doorheen bladeren om ideeën op te doen, maar je kunt ook op zoek gaan naar een concrete plugin via de zoekfunctie.
Heb je een plugin uitgekozen? Dan klik je bij de betreffende plugin op 'Nu installeren'. Is de installatie afgerond, dan klik je op 'Activeren'. De nieuwe plugin zou nu in je plugin-overzicht moeten staan. Ook hoort de widget nu toegevoegd te zijn aan je widget-overzicht (dat je kunt openen door via 'Weergave' naar 'Widgets' te gaan). Wil je de nieuwe widget op je website laten verschijnen, dan pak je dit op dezelfde manier aan als bij een standaard widget van WordPress; je kiest uit de lijst rechts de gewenste locatie, sleept de widget hierheen en klikt vervolgens op 'Opslaan'.