De geblokte videogame Minecraft heeft zich tot een waar fenomeen ontwikkeld. Dit is wel te zien aan de meer dan honderd miljoen geregistreerde spelers. Dagelijks wordt er door mensen van over de hele wereld aan blokkenconstructies gewerkt, de open wereld van het gamen verkend en samen online gespeeld. Veel fanatieke blokkenbouwers willen voor de multiplayermodus een eigen Minecraft-server maken: dit is vooral handig als je individuele instellingen belangrijk vindt en je alleen met vrienden wilt spelen. Maar hoe maak je een game server en welke server is hier het meest geschikt voor?
De online multiplayermodus wordt algemeen beschouwd als de kern van Minecraft. Om samen op het internet te kunnen spelen, moet je echter wel een server voor Minecraft maken die toegang biedt tot deze gamewereld. De beschikbare servers verschillen op het gebied van gamemodus en het aantal spelers. Als gebruiker kun je verschillende Minecraft-serverlijsten doorzoeken om de juiste gamewereld te vinden. Je hebt echter geen invloed op de randvoorwaarden van het spel op de Minecraft-servers van andere gebruikers – deze worden namelijk door de eigenaar van de server vastgesteld. Als je met vrienden online wilt spelen, kunnen er nog andere beperkingen zijn: op de gekozen server is het mogelijk dat er niet altijd genoeg plaatsen voor jou en je vrienden beschikbaar zijn. Een volledig op maat gemaakte speelervaring krijg je pas wanneer je een eigen Minecraft-server gaat maken. Alleen zo bepaal je zelf hoeveel en welke spelers er in je wereld mogen spelen. Ook de gamemodus en andere instellingen kun je volledig naar eigen wensen aanpassen.
Wanneer je server openbaar toegankelijk moet zijn en voor een groot aantal spelers bedoeld is, dan is het handig om hiervoor een Minecraft-server te huren. Gehuurde servers zijn altijd online en beschikken over de rekenkracht die je nodig hebt voor een grotere multiplayermodus op Minecraft. Zogenaamde Dedicated Root Servers zijn hiervoor de beste optie.
Een Dedicated Root Server (in het kort: Dedicated Server) is een hostsysteem, waarop de volledige bronnen van de hardware voor je beschikbaar zijn. In tegenstelling tot andere servertypes biedt een speciale Root Server de hoogste prestaties, die uitsluitend voor jouw project worden gebruikt. Daardoor beschikt de server over een grotere bandbreedte en is deze minder gevoelig voor lags.
Hoe krachtig de server moet zijn, hangt af van hoe je de Minecraft-server wilt gebruiken. Zo bepaalt het beschikbare werkgeheugen hoeveel gebruikers tegelijkertijd op de server kunnen spelen zonder dat er prestatieverlies plaatsvindt. Wanneer je een server voor een groot aantal spelers maakt of juist veel verschillende Minecraft-werelden wilt hosten, moet de serverprestatie ook hoger zijn. Een gedetailleerd overzicht van de vereisten van Minecraft-servers onder verschillende besturingssystemen vind je in de Minecraft Wiki.
Nadat je een passende server hebt gekozen, kun je Minecraft instellen. Of je het spel liever op Windows, Mac OS X of Linux wilt hosten, is aan jou en hangt af van je voorkennis. Uitgebreide instructies om een server voor Minecraft te maken, vind je wederom in de Minecraft Wiki. Als voorbeeld leggen we hier uit hoe je een Minecraft-server voor Windows kan maken:
Zodra je klaar bent met de Minecraft-server maken, kun je allerlei instellingen voor je Minecraft-wereld toepassen. Dit gebeurt voornamelijk via het server.properties-bestand: je kunt hier veranderingen aanbrengen door het bestand in WordPad te openen en bewerken. Je kunt het aantal medespelers instellen, het uiterlijk van de wereld aanpassen, de moeilijkheidsgraad veranderen en nog vele andere aanpassingen doorvoeren. Voer hiervoor het gewenste nummer op de betreffende regel in, of verander het commando in "true" of "false".
Verder kun je via banned-players.txt en banned-ips.txt ongewenste spelers van je server verwijderen. Voer hiervoor in het betreffende bestand de namen of de IP-adressen in van de ongewenste speler. Met de Whitelist bepaal je daarentegen wie rechtstreeks toegang tot je Minecraft-server heeft. Hiervoor hoef je alleen de gebruikersnamen van je vrienden en kennissen in het white-list.txt-bestand in te voeren. Alle spelers die niet op deze lijst staan, krijgen geen toegang. Zo stel je gemakkelijk een privé online Minecraft-wereld voor jou en je vrienden samen.
Als je een eigen Minecraft-server huurt en host, kun je ook een groot aantal individuele aanpassingen maken. Met je eigen server staat niets je Minecraft-multiplayer-belevenis nog in de weg.